Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara Depremi’nin 21’inci yıldönümü: 03.02’de yine gözyaşı vardı

Türkiye, 17 Ağustos 1999 sabah 03:02’de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi’yle sarsıldı. Resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. 5 bin 840 kişi kayboldu ve 505 kişi sakat kaldı.

Richter ölçeğine göre depremin şiddeti 7,6 olarak belirlendi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünün 7,8 olduğunu açıkladı. Yaşanan felaket, Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti. Derinliği 17 kilometre olan sarsıntıda, yer kabuğunun sağa doğru hareket ettiği ve fay hattının 120 kilometre boyunca kırıldığı açıklandı.

“Asrın felaketi” olarak tanımlanan ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla meydana gelen Marmara Depremi başta Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce, Yalova, Bolu ve Bursa olmak üzere tüm Türkiye’de kapanmayan yaralar açtı. “Olası bir depreme daha hazırlıklıyız mıyız” sorusu ise 21 yıl sonra dahi cevaplanamıyor. 

Sakarya, Gölcük ve Yalova’da törenler yapıldı

Tüm bu belirsizliğin ve devam eden tehlikenin gölgesinde bu yıl da anma törenleri düzenlendi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Demokrasi Meydanı’nda bir tören organize etti. Törende gösterilen videoyu izleyen birçok kişinin duygulandığı görüldü. Törende konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, o dönem Erenler Belediye Başkanı olduğunu ve depremde kendi evinin de yıkıldığını hatırlatarak “21 yıl önce böyle bir gecede, asrın felaketi olarak değerlendirilen bu felaketi yaşamış olduk. Benim de evim yıkıldı, ben de enkazdan çıktım. Ailemi yolun kenarına bırakıp görevime koştum” dedi.

Saat 03.02’de Gölcük Kavaklı Sahili’nde bulunan deprem anıtında da anma töreni vardı. Törende, hayatını kaybedenler için dua okunduktan sonra anıta çelenk bırakıldı. Anma töreninde konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “21 yıl önce asrın felaketini yaşadık. Çok sayıda hemşerimizi, yakınlarımızı kaybettik. Gece yarılarında, arabaların farlarının ışıklarında cenazelerimizi defnettik. Uzun zaman içinde tozla, çamurla, yağmurla mücadele ederek bugün yeniden mamur ve geleceğe umutla bakan bir Gölcük inşa ettik” dedi.

Yalova’da da hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan katılımcılar, sahildeki anıta kadar “sessiz yürüyüş” yaptı. Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların bulunduğu anıta gelen katılımcılar, burada 21 yıl önce yaşananları anlatan fotoğrafların bulunduğu salonları gezdi, o gün kaydedilen arama-kurtarma görüntülerini izledi.

Avcılar Belediye Başkanı Hançerli: “Geçmişte yapılan hataları telafi etmemiz gerekli”

İstanbul Avcılar’da da felaketi anmak isteyenler Deprem Anıtı’nda buluştu ve karanfiller bıraktı. Törene Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, siyasi parti temsilcileri ve hayatını kaybeden vatandaşların yakınları katıldı. Depremde ablasını kaybeden Şehnaz Çelik isimli vatandaş törende bir konuşma yaptı. Çelik, “Ablamı depremde kaybettim. Oğlu askerden geliyordu, gece uyanıktı ablam. Engelliydi, kolonun altında kaldı, öldü” diyerek ablasını andı. 

Daha sonra bir konuşma yapan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise olası bir deprem için hazırlık çağrısı yaptı: “Bu acıyı unutmamak ne demek, unutmamanın anlamı ne olmalı diye düşündüğümde? Depremi ve depremin vereceği zararı önleme görevi olduğunu düşünüyorum. Unutmamak demek, bir daha deprem olduğunda can kaybı olmaması için ne yapmak gerekiyorsa onu yapmak demek. Olağanüstü bir gün ya da bir anmış gibi düşünüyoruz burada. Hemen yapmamız gereken ise geçmişte yapılan hataları telafi etmemiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.