Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada koronavirüs salgını: Toplam vaka sayısı 22 milyonu geçti, Los Angeles’ta 775 bin öğrenci ve öğretmene test yapılacak

Koronavirüs salgını kapsamında küresel boyutta vaka sayısı 22 milyonu geçti. Fransa’da iki aylık sokağa çıkma yasağının ardından tedbirlerin hafifletilmesiyle virüsün yayılma hızı yeniden artmaya başladı, günlük vaka sayısı 3 bini buldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles şehrinde, okullar açılmadan önce şehirdeki 775 bin öğrenci ve öğretmene koronavirüs testi yapılacak. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ABD Başkanı Donald Trump’ın Yeni Zelanda’daki vaka sayısına dair eleştirilerine cevap verdi. Rusya’da Mariinsky Bale Topluluğu üyelerinin koronavirüs testleri pozitif çıktı. Güney Kore’nin Paju şehrinde, koronavirüsün şehirdeki bir Starbucks şubesinden yayılarak 50 kişiyi enfekte etmesi, şirketin virüse karşı yeni önlemler almasına neden oldu. Dünyadan koronavirüs ile ilgili son haberleri Medyascope sizin için derledi.

Dünya genelinde koronavirüs salgınına yakalanan insan sayısı 22 milyonu geçti. Salgının ilk zamanlarında sıkı tedbirler alan ve uzun süre sokağa çıkma yasağı uygulayan ülkeler, haziran ayında vaka sayılarının nispeten düşmesi ve ekonomik kaygılardan ötürü alınan tedbirleri hafifletmişti. Bu kapsamda bazı ülkelerde vaka sayılarında yeniden artış gözlemlendi. İtalya ve Malta’da gece kulüpleri kapatılırken Fransız yetkililer, başkent Paris’in büyük bölümünde maske takmayı zorunlu hale getirdi. 2,7 milyon vaka sayısıyla ABD ve Brezilya’dan sonra en fazla vaka sayısına sahip üçüncü ülke olan Hindistan’da, 24 saat içinde 899 bin kişiye test yapıldı, bunların 55 bin 79’u pozitif çıktı. Güney Kore’de ise 400 vakanın Seul’deki bir kilise ile bağlantısı olduğu ortaya çıktı. 

Fransa’da koronavirüsten kaynaklı vaka sayısı artıyor

Yaz mevsiminin başında uyguladığı sokağa çıkma yasağını hafifleten ve ülke içi yolculuğa izin veren Fransa, vaka sayısında yeniden artış yaşıyor. New York Times’ın haberine göre, yaz sezonunun açılmasıyla tatile giden veya şehir içindeki bar ve restoranlarda zaman geçiren genç nüfusta virüsün görülme sıklığı arttı. Yeni vakaların yüzde 30’unun 15-44 yaş aralığında görüldüğü tespit edildi. Ağustos ayının başından beri günlük vaka sayısının ikiye katlandığı ülkede, her gün 3 bine yakın insanda koronavirüse rastlandığı belirtiliyor. 

“Bu sokakta maske takmak zorunludur.” – Artan vaka sayılarıyla birlikte Paris’in kalabalık sokaklarında maske takma zorunluluğu getirildi. (Fotoğraf: Mehdi Fedouach/Agence France Presse)

Artan vaka sayısına karşı yeni önlemler alan Fransız yetkililer, Paris’in nüfus olarak kalabalık bölgelerinde zorunlu maske takma uygulaması başlattı. Fransa Sağlık Bakanlığı Direktörü  Jérôme Salomon, mevcut durumun endişe verici olduğunu vurguladı. Virüsten hayatını kaybeden kişi sayısının 30 bin 400 olduğu Fransa, dünyada koronavirüsten kaynaklı en fazla ölüm sayısına sahip ülkelerden biri. Mart ve mayıs ayları arasında uygulanan iki aylık karantina tedbirleri vaka sayısının azalmasına neden olsa da yetkililer tedbirlerin hafifletilmesinin doğuracağı kötü sonuçlardan endişe ediyor. 

Los Angeles’ta okullar açılmadan önce büyük çaplı test programı hazırlandı

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles şehrinde, okulların açılmasından önce yapılacak geniş çaplı koronavirüs testleri kapsamında 775 bin öğretmen ve öğrenciye koronavirüs testi yapılacağı açıklandı. New York Times’ın haberine göre, eğitim kapsamında daha önce görülmemiş bir şekilde en geniş çaplı test programı olarak nitelendirilen plan, dört aylık bir hazırlık aşamasından geçti. Programın ülke için “milli bir model” olması bekleniyor.

Los Angeles Okullar Bölgesi yöneticisi Austin Beutner.

Virüsün yayılımının şimdilik kontrol altında tutulduğu New York şehrinde ise okullar, sonbaharda yarı zamanlı olarak öğrencileri ağırlamayı planlıyor. ABD’de fiziki eğitimin devam edeceği ilk şehir olan New York’ta, eğitim döneminin başlayacağı 10 Eylül tarihine kadar devlet okullarında okuyan 1,1 milyon öğrencinin koronavirüs testlerinin nasıl uygulanacağı ise hâlâ netlik kazanmadı. 

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Trump’ın eleştirilerine yanıt verdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, salı günü yaptığı konuşmada beş milyon nüfuslu Yeni Zelanda’daki koronavirüs vaka sayısının “korkunç bir şekilde” arttığı yönündeki iddialarına Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern‘den yanıt geldi. The Guardian’ın haberine göre, “Trump açık bir şekilde yanılıyor” diyen Ardern, Yeni Zelanda’nın salgınla mücadeleyi ABD başta olmak üzere dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi ve verimli bir şekilde yürüttüğünü belirterek şöyle konuştu: “Gelişmeleri takip eden herhangi biri fark edecek ki günlük vaka sayısının dokuz olduğu ülkemiz ile her gün on binlerce vakanın görüldüğü ABD, salgınla mücadele verimi konusunda karşılaştırılamaz bile. Koronavirüse karşı dünyada en iyi mücadeleyi veren ülkelerden biriyiz.”

Salgında hayatını kaybeden kişi oranının yüz binde 0,44 olduğu Yeni Zelanda, dünyada koronavirüsten kaynaklı en düşük ölüm oranına sahip ülkelerden biri. Buna karşılık ABD, yüz binde 5,21 ile en fazla koronavirüs kaynaklı ölüm oranına sahip ülke konumunda. 

Rusya’da Mariinsky Balesi üyelerinin koronavirüs testleri pozitif çıktı

Dünyaca ünlü Rus Mariinsky Bale grubu, otuz üyesinin koronavirüse yakalanması sebebiyle etkinliklerini iptal ettiğini açıkladı. Saint Petersburg’daki sağlık yetkililerinin duyurduğu gelişme kapsamında, bale bünyesindeki diğer 300 dansçıya kendilerini evlerinde karantinaya almaları söylendi. Grubun yapacağı gösteriler ileri bir tarihe ertelendi. Resmi rakamlara göre, Rusya’daki toplam koronavirüs vaka sayısı 927 bin 745’e, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 15 bin 740’a ulaştı.

Mariinsky Balesi, 30 üyesinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasından ötürü bütün etkinliklerini iptal etti

Şubelerinden biri ile bağlatılı 50 vakanın ortaya çıkması Güney Kore’deki Starbucks’ı yeni önlemler almaya itti

Dünyaca ünlü kahve şirketi Starbucks’ın Güney Kore’deki faaliyetleri, ülkenin salgına karşı aldığı erken tedbirlerden ötürü nisan-temmuz ayları arasında kesintiye uğramamıştı. Ancak Reuters’ın haberine göre, ülkenin Paju şehrinde bulunan bir Starbucks şubesinden kaynaklı olarak 50 yeni vakanın ortaya çıkması, şirketin koronavirüse karşı daha sert tedbirler almaya başlamasını beraberinde getirdi. Starbucks, bu kapsamda Güney Kore’deki şubelerinde oturma kapasitesini yarıya indirdi ve müşterileri için düzenleyeceği promosyon etkinliklerini erteledi. Toplamda 15 bin 761 vaka sayısı olan Güney Kore’de, bugün (18 Ağustos) 246 yeni vakanın tespit edildiği açıklandı. Ülkede bugüne kadar koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı 306. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.