Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmasına dair açıklama yaptı: “Galata Kulesi’ne taammüden kıyanlar ortaya çıkarılmalıdır”

İstanbul’un simgelerinden Galata Kulesi’nde başlatılan restorasyon çalışması ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından açıklama yapıldı. Galata Kulesi’nde yapılmak istenen çalışmanın “açık açık işlenen bir suç” olduğu belirtilen açıklamada, “Kaçak çalışma bir an önce durdurulmalı ve Galata Kulesi’ne taammüden kıyanlar ortaya çıkarılmalıdır” denildi.

“Galata Kulesi’nin restorasyonunda ne deprem güvenliğine ne de mimariye dikkat edilmiştir”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Geçmişi olmayanın geleceği olamaz

13 Mayıs 2020 tarihinde tarihi Galata Kulesi’nin mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiği kamuoyuna açıklandı. Birkaç gün önce de Galata Kulesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı.  

Elbette tarihi eserler restorasyona tabi tutulur ve hatta deprem bölgelerinde bulunan tarihi eserlerin güçlendirilmesi gerçekleştirilir.  

Ancak kamuoyuna yansıyan bilgi ve görüntülere göre başlatılan çalışmaların restorasyon mimarisinin temel kabullerine uygun gerçekleştirilmediği ortaya çıktı. Hilti tabir edilen delici aletlerin kullanıldığı görüntülerle sabitlendi. Hatta yapılan tespitlerde müdahalenin taşıyıcı duvarlarda olduğu anlaşıldı. 

Vurgulamak istiyoruz: Tarihi eserlerin korunması inşaat mühendisliğinin alt disiplinlerindendir. Koruma, deprem güvenliği konusunu içerdiği gibi mimariyi de kapsamaktadır. Özel bir bilim alanıdır; her aşamada uzmanlık ve hassasiyet gerektirmektedir Anlaşılan o ki, İstanbul’un simge yapılarından Galata Kulesi’nin restorasyonunda ne deprem güvenliğine ne de mimariye dikkat edilmiştir.  

Sözde çalışmanın restorasyon projesi olmadan başlatıldığı kamuoyuna yansımıştır. Bunun anlaşılması ve kabul edilmesi mümkün değildir. Tarihi eserlerin korunması, güçlendirilmesi Koruma Kurulu’ndan onay alınacak bir proje bağlamında gerçekleştirilmelidir. Bu, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının olmazsa olmazdır. Bu temel ilke çiğnenmiş, Galata Kulesi’nde kaçak çalışma yapılmıştır.  

Açık bir suçla karşı karşıyayız. Hem kent hem de tarih suçu işlenmiştir.  

Kaçak çalışma bir an önce durdurulmalı ve Galata Kulesi’ne taammüden kıyanlar ortaya çıkarılmalıdır.  

Unutulmamalıdır: Geçmişi olmayanın geleceği olamaz. Galata Kulesi sadece geçmişimiz değil aynı zamanda geleceğimizdir. 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 

İstanbul Şube Yönetim Kurulu 

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Galata Kulesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarından bir video paylaşmıştı. Kulenin içinden çekilen görüntülerde, duvarların hilti matkapla kırıldığı ortaya çıkmıştı. Restorasyonu incelemek üzere kuleye giden İBB ekipleri içeri alınmamış ve İBB, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Kulenin önüne giderek açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu“Burada yapılanların, IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından farklı olmadığını gördüm” demişti. 

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1293554180473393153

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.