Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Askeri darbe ile alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı Keita istifa etti: “İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum”

Mali’de mayıs ayında muhalefet partilerinin desteğiyle başlayan hükümet karşıtı protestolar devam ederken, önceki gün (18 Ağustos) yaşanan askeri darbeyle alıkonulan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita istifa etti. Keita meclisi ve hükümeti de feshettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita

Çok sayıda muhalif siyasi parti ve sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu M5-RFP platformu ve askerlerin darbe girişimine destek vermek isteyenler başkent Bamako’daki Bağımsızlık Meydanı’nı doldurarak Keita’ya yeniden istifa çağrısı yapmıştı. M5-RFP koalisyonu sözcüsü Nouhoum Togo, Reuters’a amaçlarının “askeri bir darbe değil, bir ayaklanma” olduğunu söylemiş ve “gösteri ve sivil itaatsizlik” çağrısında bulunmuştu.

Mayısın son günlerinden beri protestoların yaşandığı Mali’de, önceki gün darbe girişimi yaşandı. Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita‘nın istifası için aylardır devam eden eylemler sonrası, önceki gün başkent Bamako’ya 15 kilometre mesafedeki Kati bölgesinde Soundiata garnizonunda askeri hareketlilik yaşanmış, bu hareketliliğin bir darbe girişimi olduğu resmî makamlar tarafından doğrulanmıştı.

Göstericiler, 10 Temmuz’da başlayan protestolarda, ulusal radyo ve televizyon binasını işgal etmişti. Çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirmiş, en az 124 kişi yaralanmıştı. Keita, gerginliği azaltmak için anayasa mahkemesini feshetmişti.

Cumhurbaşkanı Keita: “Kan dökülmesini istemiyorum”

Aylardır devam eden istifa çağrıları ve askeri darbenin ardından, Cumhurbaşkanı Keita 18 Ağustos’ta istifasını açıkladı. Kati garnizonuna götürüldüğü ortaya çıkan Keita, görevi bırakma açıklamasını devlet televizyonundan yaptı. 10-12 Temmuz tarihlerinde yaşanan bir dizi protestoda hayatını kaybeden eylemcilerin sorumluluğunu üstlendiğini söyleyen Keita, görevini yerine getirmekte başarısız olduğunu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Keita istifa açıklamasını devlet televizyonundan yaptı.

Askeri darbe girişimiyle alıkonulan Cumhurbaşkanı Keita, ekranlarda kısa bir konuşma yaptı. Cerrahi maske takarak açıklama yapan ve oldukça yorgun olduğu gözlenen Keita, meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydetti, “İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum” dedi.

Resmi olmayan kaynaklar ise ordunun iki gruba ayrıldığını, isyancı askerlerin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Keita’ya bağlılığını sürdüren bir grubun daha varlığına işaret ediyor. Yine resmi olmayan kaynaklar, Keita’ya sadık olduğu bilinen Genelkurmay Başkanı Tieble Drame, Başbakan Boubou Cisse ve Keita’nın oğlu Karim Keita’nın da askerlerin elinde olduğunu açıklamıştı. Ayrıca Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame’nin de bilinmeyen bir yerde tutulduğu ortaya çıkmıştı.

Keita istifasına rağmen alıkonuluyor

Saatler ilerledikçe darbe girişiminin perde arkasında yaşananlar da aydınlanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Keita’nın yerel saatle 16:30 sıralarında askerler tarafından konutundan alınarak alıkonulduğu öğrenildi. Keita’nın nerede tutulduğu istifasına dek bilinmiyordu.

Daha önce sosyal medyada yayınlanan ve Kati garnizonunda çekildiği söylenen görüntüler, Keita ve Başbakan Cisse’nin etrafının silahlı askerlerle çevrili olduğunu gösteriyordu. Ancak Reuters, videoların gerçekliğinin teyit edilemediğini açıkladı. 

Adı geçen Kati garnizonu darbeyle ilk kez anılmıyor. 2012’de Kati üssünde meydana gelen bir isyan, dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure’yi devirmiş ve Kuzey Mali’de cihatçı militanların güçlenmesini hızlandıran askeri bir darbeye yol açmıştı. Fransız kuvvetleri ertesi yıl duruma müdahale etmiş ancak cihatçılar kısa süre sonra yeniden bir araya gelerek, komşu Burkina Faso ve Nijer’e yayılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.