Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM eğitmeni avukat Erhan Ürküt ile söyleşi: “Koronavirüs için önleyici tedbirler alınmazsa yaşam hakkı ihlallerini çok tartışırız”

Diyarbakır Barosu avukatlarından ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eğitmenlerinden Erhan Ürküt, hastanelerde yer olmaması nedeniyle eve gönderilip yaşamını yitirenler üzerinden yaşam hakkı ihlallerini değerlendirdi. Diyarbakır’da koronavirüse yakalanan ve evde tedavi edilirken hayatını kaybeden mimar Serkan Geray‘ı (44) örnek veren Ürküt, “Önleyici tedbirler almaz isek yaşam hakkı ihlallerini daha çok konuşuruz” dedi.

Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü, Serkan Geray’ın yatak sıkıntısı değil, yatış endikasyonu olmadığı için eve gönderildiğini belirtmişti. Bunun bir yaşam hakkı ihlali olduğunu söyleyen Ürküt, mart ayından beri çok sayıda hastanın, hastanede tedavi yerine evlerine gönderilip evlerinde tedavilerini sürdürmelerinin istendiğini hatırlattı:

“Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir ihmali sözkonusudur. Hastanelerde sağlığa erişim hakkından kısıtlama yapılmamalıdır. Şu aşamada salgın konusunda ve hastanelerin durumu ile ilgili korkunç bir tablo ile karşı karşıyayız. Önleyici tedbirleri artırmazsak yaşam hakkı ihlallerini tartışma noktasına varırız ve çok tartışırız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2’nci maddesine göre yaşam hakkı ihlali sözkonusudur. Burada hizmet kusuru görüyoruz. Acil tedaviye erişim engeli vardır. Devlet, bireyin yaşamını yitirmemesi için seferberlik ilan etmelidir. Eğer hastanede yer yoksa başka bir şehre en acil şekilde nakil edilmelidir. Vatandaşlar eğer böyle bir durum ile karşılaşırsa kayıt altına almaları gerekir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.