Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs gelişmeleri: Çin’in Sincan eyaletinde karantinadaki bazı insanlar evlerinde kelepçeleniyor, Hong Kong’da ilk defa bir kişinin yeniden koronavirüs kaptığı belgelendi

Çin’in Sincan eyaletinde Uygurlar’a yönelik sert koronavirüs tedbirleri uygulandığı ortaya çıktı. Bu tedbirlerin içinde zorla ilaç içirme ve evde kelepçeleme gibi uygulamalar var. Hong Kong’da bir kişi, ikinci kez koronavirüse yakalandı. Dünyaca ünlü atlet Usain Bolt, koronavirüse yakalandığını ve kendisini iki haftalık karantinaya alacağını açıkladı. 

Çin’in Sincan eyaletinde insanlar karantina kapsamında evlerinde kelepçeleniyor

Uygurlar’a ve Müslümanlar’a yönelik insan hakları ihlallerinin yoğun olduğu Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde, koronavirüse karşı alınan sıkı tedbirler sosyal medyada büyük tepki çekti. Bölgede bir haftayı aşkın süredir yeni bir vakanın görülmemesine rağmen alınan sıkı önlemler The Guardian’ın haberinde “gaddarca” olarak nitelendirildi. Bölgede alınan tedbirler savaş dönemlerini aratmıyor. Yarı-özerk bölgenin başkenti Urumçi’de koronavirüs tedbirleri kapsamında insanlara zorla Çin kültürüne ait geleneksel ilaçlar içiriliyor, evlerinde kelepçelenip dışarı çıkmalarına izin verilmiyor. 

Alınan sert tedbirlerin insan onuru ve insan haklarına aykırılığı, geçen cumadan beri sosyal medyada gündem olmuş durumda. İnternet kullanıcılarının paylaştığı 23 Ağustos tarihli bir paylaşımda, Urumçi’nin bir yerleşim yerinde yaşayan apartman sakinlerinin bağırarak, Çin’in bölgede uyguladığı sıkı tedbirleri protesto ettikleri öne sürüldü. Yerleşim yeri yönetimi, “bağırma protestosuna” bir şekilde dahil olanların hukuka aykırı hareket ettiklerini açıkladı. Fakat sosyal medyaya yansıyan bu bilgilerin doğruluğu teyit edilmedi.

Sincan’da yaşayan Müslümanlar, Çin hükümetinin uyguladığı baskıya rağmen internet üzerinden bir şekilde yaşadıklarını paylaşabiliyor. Ancak Çinli yetkililer, internet üzerinden bilgi akışını olabildiğince kısıtlamış durumda. Son zamanlarda Sincanlılar’a gönderilen bir bildiride, bölge halkından Çin’in en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Weibo hesaplarını “bilgi kirliliğinden” ötürü kapatmaları istenmişti. Sincanlı bir internet kullanıcısı Weibo’da yaptığı paylaşımda konuyla ilgili şunları yazdı: “Kolektif hafızayı silemezler. İşler bir noktaya geldiğinde halkın sesini bastıramayacaklar. Önümüze engel koyduklarında başka yerlerden sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.”

Yapılan paylaşım kısa süre sonra silindi. 

Hong Kong’da ilk defa bir kişinin yeniden koronavirüs kaptığı belgelendi

Hong Kong’da 33 yaşındaki koronavirüsü atlatmış bir kişiye, yaklaşık dört ay sonra yeniden virüs bulaştı. Hong Kong’da ilk defa belgelenen “reenfeksiyon” isimli bu durum dünyada çok nadir gerçekleşiyor. The New York Times’ın haberine göre, ikinci kez virüs kaptığında herhangi bir semptom göstermeyen hastanın bağışıklık sisteminin, virüse karşı çok daha hazırlıklı olduğu araştırmacılar tarafından belirtildi. Yale Üniversitesi’nde immünolog (bağışıklık uzmanı) olan Akiko Iwasaki, incelediği raporlara göre bağışıklık sisteminin virüsle karşılaşma sayısına bağlı olarak aynı tehlikeye çok daha güçlü cevap verdiğini belirtti. 

Araştırmacılar, yeniden virüs kapma durumlarında vücut bağışıklık sisteminin koronavirüse karşı çok daha güçlü cevap verdiğini iddia ediyor. (Anthony Kwan/Getty Images)

Hong Kong Üniversitesi’nde mikrobiyolog olarak görev yapan Dr. Kelvin Kai-Wang To ise bazı reenfeksiyon durumlarının, ilk enfeksiyona nazaran çok daha ağır sonuçlanabileceğini söyledi. Bu yüzden, ikinci kez virüs kapıldığında daha kolay atlatılacağına dair bilginin genellenemeyeceğini vurguladı.

Usain Bolt’un koronavirüs testi pozitif çıktı, ünlü atlet kendisini karantinaya aldı

Jamaica Observer gazetesinin haberine göre Jamaika Sağlık Bakanı Cristophet Tufton, dünya ve olimpiyat şampiyonu atlet Usain Bolt’un koronavirüs testinin pozitif çıktığını ve kendisine gerekli bilgilendirmenin yapıldığını söyledi. Üç olimpiyatta toplam sekiz altın madalya kazanan ünlü atlet, yaptığı Instagram paylaşımında kendisini iki hafta boyunca karantinaya alacağını açıkladı.

100 ve 200 metre koşularında dünya rekoruna sahip olan atlet, geçen cuma günü otuz dördüncü yaşını kutlamış, kendisi için yapılan sürpriz doğum günü partisine Raheem Sterling ve Leon Bailey gibi ünlü futbolcular katılmıştı. The New York Times’ta yer alan habere göre, partiye katılanların maskeli halde birlikte dans ettikleri görüntülenmişti. Kısa bir süre sonra kendisini karantinaya alacağını açıklayan Bolt’un partide koronavirüs kaptığına dair net bir bilginin olmadığı belirtildi. 

Koronavirüs testi pozitif çıkan ünlü atlet Usain Bolt, kendisini karantinaya alacağını sosyal medyadan duyurdu.

Bakan Tufton, pazar günü Jamaika’da 1529 koronavirüs vakasının görüldüğünü ve 16 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.