Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grip aşısında kriz kapıda

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl grip aşısına yoğun bir talep olması beklenirken Türkiye’ye aşı tedarik eden iki büyük firmadan biri olan Sanofi Pasteur, geçen yılla aynı sayıda tedarik yapmayı planladığını açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şimdiden zatürre aşısı tedarikinde sıkıntılar olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı çalışmalarının sürdüğünü belirtiyor ancak aşı tedariki hâlâ yabancı firmalar üzerinden sağlanıyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte risk gruplarının aşılanmasının önemi daha da arttı ancak grip aşısı dönemi gelmeden diğer aşılar konusunda sıkıntılar yaşanmaya başlandı.

Zatürre aşısı bulunmuyor

65 yaş üstü ile kronik hastalığı bulunan kişileri ağır enfeksiyonlara karşı koruyan, salgın sürecinde hayati önemde olan zatürre aşısının birçok aile sağlığı merkezinde bulunmadığını söyleyen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında, zatürre aşısının 65 yaş üzeri vatandaşlarla 18-64 yaş arasındaki KOAH, astım, diyabet, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, kanser gibi eşlik eden hastalığı olan risk gruplarına ücretsiz uygulanması gerekmektedir. Ancak aile sağlığı merkezlerine müracaat eden vatandaşlara aşının mevcut olmadığı bildirilmekte, vatandaşlar da panik halde eczanelere giderek zatürre aşısı için 365 TL ödemek zorunda kalmaktadır. Parası olan zatürre aşısını yaptırırken parası olmayan vatandaşlar aile sağlığı merkezlerinde sıraya yazılmak zorunda kalmaktadır. Bu sıra gittikçe uzarken bir an önce aşı olması gereken vatandaşlara 45 gün sonrasına gün verilmektedir” dedi.

Geçen yılla aynı sayıda tedarik

Eylül ayı sonundan itibaren grip aşısında da benzer bir durumun yaşanma ihtimali var. Türkiye’ye grip aşısı sağlayan büyük firmalardan biri olan Sanofi Pasteur, geçen günlerde eczanelere gönderdiği yazıda “Tüm dünyada talep edilen tedarik miktarlarının tam olarak sağlanamaması durumu oluşabilir. Bu sebeple 2020-2021 sezonu için grip aşısı tedarikine Türkiye geneli için toplam olarak geçen yılki adetler civarında başlamaya planladığımızı bildirmek isteriz” uyarısında bulundu.  

Firma ayrıca, “Aşı üretimi, son derece karmaşık, kalite kontrolün ağırlıklı olduğu ve birçok test içeren süreçleri barındıran uzun soluklu bir üretimdir. Bu sebeple, dünya çapında ani gelişen bir talep artışına cevap verilmesi kolay değildir. Firmamız taahhütlerini tam olarak yerine getirmenin yanı sıra, üretim kapasitemizin izin verdiği ölçüde talebi karşılamaya çalışmaktadır” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok daha fazla grip aşısı temin etmek için çalışma yürüttüklerini belirtirken tedarikçi firmalar geçen yılla aynı sayıda aşı tedarik edileceğini açıklıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.