Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayraklar’dan AKP’li Serik Belediye Başkanı’na: “Ruh hastası, istifa et!”

Önceki dönemde Antalya Serik Belediyesi’nin 500 bin liralık rüşvet aldığını iddia eden AKP’li Belediye Başkanı Enver Aputkan, belediyeye Yeni Şafak gazetesinin sahibi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı Nuri Albayrak’ın şirketi Sistemli Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’nin 70 milyon TL’lik borç için haciz gönderdiğini ve telefonla tehdit edildiğini söyledi. Şirket ise yaptığı açıklamada Aputkan’ı “ruh hastası” olarak nitelerken istifa etmesi halinde haciz işleminin durdurulacağını belirtti.

Serik Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Enver Aputkan, geçen mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı video konferans toplantısında, kendisinden önceki Belediye Başkanı Ramazan Çalık’ın bir işyerinden 500 bin TL’lik rüşvet aldığını söylemiş, Ersoy’a “Devletin bakanı olarak bunu biliyor da üzerine gitmiyorsanız yazıklar olsun!” diyerek toplantıyı terk etmişti. 

Belediye başkanı telefonla tehdit edildi

Serik Belediyesi bu sefer de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı Nuri Albayrak ve kardeşlerinin ortağı olduğu Albayrak Holding bünyesindeki Sistemli Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’nin belediyenin beş taşınmazına haciz işlemi başlatmasıyla gündeme geldi. 24 Ağustos Pazartesi günü gerçekleşen belediye meclis toplantısında konu tartışılırken, Başkan Aputkan şirket tarafından telefonla aranarak tehdit edildiğini ileri sürdü. 

Öte yandan şirket adına, belediye meclis üyelerine yazılı açıklama gönderildi. Açıklamada Aputkan için “ruh hastası” denilirken istifa etmesi halinde haciz işleminin durdurulacağı vurgulandı. Şirketin açıklamasında Aputkan’ın bakanlarla yapılan toplantıda 500 bin TL’lik rüşveti dile getirmesine dair şu ifadelere yer verildi: “Mensubu bulunduğu partiden olan bakanlara dahi devlet terbiyesinden oldukça uzak bu tutumu hiçbir durumda normal karşılanamayacak seviyededir. Örnekleri saymak ile bitmeyecek ancak bir kısmını işbu yazımızda açıklayabildiğimiz konular kapsamında yaptığımız araştırmalar neticesinde belediye başkanının abartılı derecedeki takıntılı, kuşkulu, iftira atmaya kadar inanmışlık içeren raddeye ulaşmış bu davranışlarının tümünün normal olmadığı, tıp dilindeki tabir ile Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) adı verilen ruhsal bir hastalığa yakalandığı göstermektedir.”

“Yazıyla tehdit ettiler, telefonla da tehdit ettiler

Aputkan, belediye meclisi toplantısında yaşananlara ses çıkarmaması halinde hiçbir sorun çıkmayacağını, ama ses çıkardığı için şirket yetkililerinin kendisini telefonla arayarak tehdit ettiğini öne sürdü: “Yazıyla tehdit ettiler, telefonla da tehdit ettiler. Telefonla arandım, ifade şu ‘Ben birçok belediye başkanı gördüm. Türkiye’nin her belediyesiyle, CHP’siyle de iş yapıyorum. Türkiye’deki belediye başkanlarının ne olduğunu bilirim.’ Gerisini nokta nokta geçiyorum. İlk telefon görüşmemizde bana söylenen bu. İnsana, belediye başkanına bakış açısı bu.”

Recep Tayyip Erdoğan ve Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan.

Belediyenin şirkete 70 milyon lira borcu bulunuyor ve bu sebeple beş adet taşınmaz hakkında icra işlemi başlatıldı. Şirketin icraya verdiği yerler Çandırwood diye bilinen 173 dönümlük arazi, Boğazkent Mahallesi’ndeki dört dönümlük düğün salonu ve itfaiyenin de yer aldığı arazi, Yukarı Kocayatak Mahallesi’ndeki 14 dönümlük ve Kadriye Mahallesi’ndeki iki dönümlük araziler. 

Sözkonusu araç kiralama, park, bahçe hizmetleri ve katı atık yönetimi ihaleleri 2016-2019 yılları arasında dönemin Belediye Başkanı Ramazan Çalık döneminde yapılmıştı. 31 Mart seçimlerinde Enver Aputkan belediye başkanı seçildikten sonra şirket ile ilişkileri kesti. Bunun üzerine de şirket, belediyenin borçlarına karşılık beş taşınmazın icra yoluyla satışını istedi. 

Serik Belediyesi’nden ve Albayrak Holding’den yetkililer, Medyascope‘un konuyla ilgili sorularına henüz cevap vermedi.

Nuri Albayrak’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arkadaşlığı 1970’lere dayanıyor

Albayrak Holding’e bağlı şirketin Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre kurucuları Kazım Albayrak, Muzaffer Albayrak, Bayram Albayrak, Faruk Albayrak ve Mesut Muhammed Albayrak. Şirket 10 yıl içinde belediyelerden yüzlerce milyon liralık ihale aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak’ın kızının, 2012 yılında da oğlunun nikah şahitliğini yapmıştı.

Albayrak Holding Kurucusu Nuri Albayrak’ın (en solda), Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arkadaşlığı 70’li yıllara dayanıyor.

Erdoğan ile Albayrak’ın yakın arkadaşlığı 1970’li yıllara dayanıyor. İkili o yıllarda İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde birlikte okumuştu. Nuri Albayrak, 1994-2004 yılları arasında Gaziosmanpaşa Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclis üyesiydi. İBB Spor Kulübü’nde başkanlık yapan Albayrak, 2005-2008 yılları arasında da Trabzonspor kulüp başkanlığını yürüttü. 

Holdingin geliri 10 yılda yedi kat arttı 

Albayrak Holding Grubu, İstanbul metrosu inşaatından orduya tank üretimine kadar çok sayıda kamu ihalesi aldı. Yeni Şafak gazetesi ile iki televizyon kanalının da sahibi olan holdingin 2000 yılındaki geliri 150 milyon dolarken, 2008’de bu rakam 1 milyar dolara çıktı. Nuri Albayrak aynı zamanda 2015 yılında Milli Savunma Bakanlığı için tank üretmek için yapılan 190 milyon euroluk ihaleyi kazanan Tümosan Savunma Sanayi A.Ş.’nin de yönetim kurulu başkanı. Holdinge bağlı Güneş Albayrak Turizm 2000’li yılların sonlarından itibaren İBB ve İSKİ bünyesinde büyük ihaleler aldı. 

İBB’de Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin ardından araç israfı çok konuşulmuş, ihtiyaç fazlası araçlar Yenikapı’da sergilenmişti. Bu araçlar da Nuri Albayrak’ın damadı Adem Altunsoy’un başkanı olduğu Platform Turizm Taşımacılık şirketine aitti. Aynı şirket 2020 yılı personel servis ihalesini de kazanmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.