Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar, Uzman Çavuş Musa Orhan’ın serbest bırakılmasını İstanbul Beşiktaş’ta protesto etti: “İpek için adalet istiyoruz”

18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklanan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın serbest bırakılmasına gösterilen tepki büyüyor. Kadınlar bugün (27 Ağustos) saat 18:00’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Barbaros Meydanı’nda bir araya geldi. Orhan’ın serbest bırakılmasına “İpek için adalet istiyoruz” ve “Uzman Çavuş Musa Orhan tutuklansın” sloganlarıyla tepki gösteren kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep etti.

İpek Er (18), Batman’ın Beşiri ilçesinde Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze uğramasının ardından ardından 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunmuş ve kaldırıldığı hastanede 18 Ağustos günü hayatını kaybetmişti. İntihar girişiminden önce yazdığı mektupta Orhan’ın kendisine tecavüz ettiğini anlatan İpek’in iddiası üzerine Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmış ve Orhan gözaltına alınmıştı. Uzman Çavuş Orhan, İpek Er ile cinsel birliktelik yaşamadığını söylemesi üzerine serbest bırakılmıştı.

Ancak adli tıp raporu ile İpek Er’e tecavüz ettiği ortaya çıkan Orhan, itiraz üzerine Siirt’te bir kez daha gözaltına alınmıştı. Tutuklanması talebiyle 17 Temmuz 2020’de Siirt Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen şüpheli Orhan hakkındaki soruşturma dosyasında “gizlilik” kararı verilirken, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırlayarak 27 Temmuz 2020’de Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bir tanık ifadesinin alınmadığı gerekçesiyle iddianamenin iadesine karar verirken Orhan ile ilgili yapılan tutuklama talebini reddetmişti. Mahkeme, Orhan hakkında adli kontrol şartı ile bir kez daha serbest bırakma kararı vermişti.

Olayı başından beri takip eden Siirt Barosu ve Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamenin iadesine yaptıkları itirazı üst mahkeme olan 2. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Ağustos’ta görüşmüş ve itirazı kabul ederek sözkonusu tanık ifadesinin Batman Emniyet Müdürlüğü’nce alındığı belirterek iddianamenin kabul edilmesi gerektiği yönünde karar vermişti.

Bunun üzerine savcılığın talebini yeniden değerlendiren Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Orhan hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla tutuklama kararı verdi. Musa Orhan 19 Ağustos tarihinde tutuklandı. Ancak Orhan’ın avukatının müvekkilinin kaçma şüphesi olmadığına dair verdiği dilekçe sonucu Orhan, 25 Ağustos’ta serbest bırakıldı. Karara başsavcılık tarafından yapılan itiraz, mahkemece “kararın kesinleşmiş olduğu” gerekçesiyle reddedildi. Böylece Orhan’ın tutukluluğu yalnızca 7 gün sürmüş oldu.

Uzman Çavuş Musa Orhan’ın, bu kez “intihar soruşturmasından” tutuklanması istendi. İpek Er’in ailesinin avukatının savcılığa yaptığı başvurunun soruşturma dosyasının tamamlanmasından sonra karara bağlanacağı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler