Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkâri’nin bazı bölgeleri maden sahasına dönüştürüldü – STK temsilcileri: “Coğrafyamızın tahrip edilmesini kabul etmiyoruz”

Hakkâri’nin turizm ve hayvancılık açısından önemli bölgeleri maden sahasına dönüştürüldü. İhale sürecinin başlatılmasına tepki gösteren sivil toplum kuruluşları, “Coğrafyamızın tahrip edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlattı. Bu çerçeçevede Hakkâri merkez, Yüksekova ve Derecik ilçelerinde bulunan Cilo Sat Gölleri, Govend Dağı, Korgan Köyü, Ördekli (Kotranis) Köyü’ndeki vadi ve Nebirnav Yaylası da maden bölgesi ilan edildi ve ihale süreci başlatıldı.

Hakkâri Dernekleri Federasyonu Başkanvekili ve Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hacı Tansu, bölgenin ekosistemine ve yaşamına büyük zarar verecek olan girişime karşı olduklarını ve izin vermeyeceklerini söyledi. Hakkâri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin de coğrafyanın tahrip edilmesini kabul etmediklerini belirterek, “Cilo Sat Gölleri turizme açılacak bir yer olmuşken, maden ocaklarının açılması coğrafi olarak bozulmasına neden olacaktır” dedi.

Hakkâri Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili ve Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hacı Tansu, Türkiye’nin 766 noktasında maden bölgeleri tespit edildiğini ve buraların arama ve işletmeye açılması için ihale sürecinin başlatıldığını belirtti: “Hakkâri coğrafyasına, ekosistemine, yaşamına kadar ciddi zarar verecek bir karardır. Hakkari’nin Sat Gölleri, Cilo Dağları, Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Yine Nebirnav Yaylası, yayla hayvancılığının en güçlü olduğu bölgedir. Madene açıldığı takdirde Hakkâri’nin doğası, tarımı ve hayvancılığına büyük darbe alacaktır. Hakkâri yaylalarına bölgeden binlerce hayvan getirilip altı-yedi ay burada besleniyor ve bundan binlerce aile geçimini sağlıyor. Nebirnav ve Ördekli madene açıldığı zaman bu hayvanların hiçbiri bu bölgelerde barınamayacaktır. Doğal güzellikler tamamen yok olacaktır. Hakkâri’nin Sat Gölleri turistlerin ve dağcıların en çok gelmek istediği yerlerdir. Burası turizme kazandırılması gereken bir yerdir. Turizm dışında hiçbir şey yapılmaması gerekir. Dünyada böyle güzellik yoktur. Maden ocaklarına izin verilmemelidir, istemiyoruz, Hakkâri’de yaşayan bir vatandaş olarak istemiyorum. Alanlarımız cehenneme dönüştürülmesin.”

Hakkâri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin de bu karara şöyle tepki gösterdi: “Coğrafyamızın tahrip edilmesini kabul etmeyiz. Cilo Sat bölgesi yeni turizme açılacak bir yer olmuşken maden ocaklarının açılması coğrafi olarak bozulmasına neden olacaktır. Sağlık açısından da olumsuz etki verdiğinden kabul edilecek bir karar olarak görülmüyor. STK olarak kararın geri çekilmesini istiyoruz. Bölgemize müdahale edilmesini doğru bulmuyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.