Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya tarihinde en uzun süre başbakanlık yapan Şinzo Abe, sağlık sorunları sebebiyle görevini bırakmaya hazırlanıyor

Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin, artan sağlık sorunları nedeniyle istifa edeceği öne sürüldü. Devlet televizyonu NHK’ya göre, 65 yaşındaki Abe uzun bir süredir mustarip olduğu kolit hastalığı sebebiyle eylül ayında görevini bırakacak. Abe’nin yerine gelmesi beklenen isim ise Başbakan Yardımcısı Taro Aso.

İlk olarak 2006 yılında Japonya’nın en büyük partisi olan Liberal Demokrat Parti adayı olarak başbakan seçilen Abe, 2007 yılında ülseratif kolit (kalın bağırsak iltihabı) hastalığı yüzünden görevini bırakmıştı. 2012 yılında tekrar başbakan olarak görev yapmaya başlayan Abe, yalnızca dört gün önce (24 Ağustos) ülke tarihinde en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçi olmuştu. 

Japon medyası haftalardır Abe’nin sağlık durumunun kötüye gittiği hakkında çeşitli haberler yapıyordu. Abe’nin bu hafta iki kez başkent Tokyo’daki Keio Üniversite Hastanesi’ni ziyaret etmesiyle sağlık durumu hakkındaki spekülasyonlar iyice arttı. NHK’ya göre, doktorlar Abe’ye hastalığının iyice ilerlediğini ve yeni bir ilaç tedavisine başlayabilmesi için görevi bırakması gerektiğini söyledi. 

Şinzo Abe (sağda) ve kendisinin yerine gelmesi beklenen yardımcısı Taro Aso.

Japonya’da düzenlenen son genel seçimler olan 2017 seçimlerinde büyük bir başarı elde eden Abe’nin başkanı olduğu Liberal Demokrat Parti, ülkede yükselişte olan merkez sağ parti Komeito ile koalisyon yaparak Japonya Parlamentosu’ndaki koltukların üçte ikisini kazanmıştı. 2017 seçimlerinden sonra popülaritesi yavaş yavaş azalan Abe, son olarak koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltma konusunda başarısız bulunmuş ve kamuoyu anketlerine göre Abe’nin görev onayı, 2012’den beri en düşük seviyeye gerilemişti.

Japon medyasına göre Abe’nin yerine gelmesi beklenen isim, 2012’den bu yana Abe’nin yardımcılığını yapan Taro Aso. Aso’nun yanı sıra, Abe’nin kabine sekreterliğini yapan Yoshihide Suga ve eski Savunma Bakanı Shigeru Ishiba da başbakanlık için öne çıkan diğer isimler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.