Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri, 805. haftada 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü nedeniyle iktidara seslendi: “Kayıplar Sözleşmesi imzalansın”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 106. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı. 805. haftanın moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arıcan üstlendi. Açıklamayı, gözaltında kaybedilen Ayşenur Şimşek’in ablası Fatma Şimşek okudu. Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla her yıl 30 Ağustos’ta anılan Dünya Kayıplar Günü nedeniyle bir kez daha iktidara seslendi.

Fatma Şimşek, yaptığı konuşmada, gözaltında kaybedilenlerin ailelerinin yaşadıklarına değindi: “Hukuki bir terim olarak ‘karmaşık’ gibi görünebilir, ancak gözaltında kaybedilen insanların hikayeleri son derece basittir. Onlar; evlerinden, işyerlerinden, otomobillerinden, otobüslerden, kafelerden, sokaklardan çok sayıda tanığın önünde devletin güvenlik güçleri tarafından zorla alınıp götürüldüler ve bir daha geri dönemediler. Elbette, sadece gözaltında kaybedilenlerin değil, arkalarında bıraktıkları insanların da acı, ıstırap ve bekleyiş yüklü birer hikayesi bulunuyor. Gerçeği öğrenememenin getirdiği belirsizlik, belirsizliğin getirdiği bekleyiş, adalete ulaşamamanın yarattığı derin boşluk kayıp ailelerinin hayatını adeta cehenneme çeviriyor.

Zorla kaybetmenin insanlık utancı olduğunu hatırlatan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devleti yönetenlere, kayıp yakınlarına yaşatılan hukuksuzluk ve işkenceye son verme çağrısında bulunuyoruz. Yargı makamlarına, mevcut cezasızlığa son vererek, gözaltında kaybetmelere ilişkin soruşturma ve kovuşturmaları tarafsızlık ve cesaretle yürütmeleri çağrısında bulunuyoruz. Ulusal insan hakları koruma mekanizmalarına, kayıp yakınlarının maruz kaldığı ağır ihlaller karşısında kuruluş amaçlarının gereği olarak harekete geçme çağrısında bulunuyoruz. İktidara, Birleşmiş Milletler Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme’yi derhal imzalama ve uygulama çağrısında bulunuyoruz. 805. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz, zorla kaybetme bütün insanlığın utancıdır. Bu utancı yeryüzünden silmek için verilen çabanın bir parçası olarak verdiğimiz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. 25 yıldır tüm baskılara rağmen yürüttüğümüz barışçıl direnişimizi son kaybımız bulunana son fail yargılanana kadar sürdüreceğiz.” 

Kayıp aileleri adına konuşan Fehmi Tosun’un kızı Jiyan Tosun, “Devlet kendi himayesinde gerçekleşen suçlarla yüzleşmek istemiyor. Aksine, bizzat kaybetme eyleminde yer alan failleri aklamak ve korumak istiyor” dedi. 

Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç da, “Biz kayıp yakınlarını sevdiklerimizin başına ne geldiğini, nerede olduklarını bilememenin acısına mahkûm ettiler. Devlet sevdiklerimizi kaybedenleri yargı önüne çıkarsın. Kayıp yakınları olarak 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü’nde bir kez daha iktidara BM Kayıplar Sözleşmesini imzalaması ve uygulaması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.