Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Zaferden 98 yıl sonra yanıtını arayan kritik soru

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta kaleme aldığı yazısında 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın bugün ne ifade ettiğini yorumladı.

Murat Yetkin, “zafer” kavramının Türkiye’deki herkes için aynı anlama gelmediğini anlattı: “30 Ağustos, kimilerimize göre işgal ordularının çökertildiği, bağımsızlık ve cumhuriyete giden kapıların açıldığı tarihtir. Kimilerimize göreyse 30 Ağustos’un felaketlerine açılan kapı olarak görüldüğü anlaşılıyor. Zaferden ne yazık ki aynı şeyi anlamıyoruz. Zaferden 98 yıl sonra zaferin kahramanlarını tarihten silmeye çalışan bir zihniyet hâkim durumda.”

Yetkin, Mustafa Kemal Atatürk‘ün ve cumhuriyet kazanımlarının yok sayıldığını, Atatürk’ün sadece hilafeti kaldırmasıyla hatırlatılmak istendiğine dikkat çekti:

“Son yirmi yıldır Atatürk’ün ismi kademeli olarak ortadan kaldırılmak isteniyor. Bir ara ilkokul ders kitaplarında dahi Atatürk bahsini ‘azaltmak’ istenmişti. Ama bu ters tepiyor. Anayasada hâlâ yazdığı üzere laik, demokratik, sosyal hukuk devletinde, insan hakları, kadın-erkek eşitliği, ifade ve basın özgürlüğü içinde yaşamak isteyenler, bu defa gayet sivil bir şekilde, hatta ne mutlu ki askerin katkısı olmadan Atatürk’e ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkıyor. Hiçbir maddi kazanç gözetmeden, hatta başının belaya girmesini göze alarak sahip çıkıyor. Bu tarihte pek eşi görülmüş bir durum değildir.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.