Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’taki protestoculardan Lukaşenko’ya doğum günü mesajı: “Defol!”

Belarus’u 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’yu ve 9 Ağustos’ta yapılan seçimin sonuçlarını protesto eden yüz binlerce kişi bu pazar günü (30 Ağustos) de başkent Minsk’in meydanlarını doldurdu. Demokrasi yanlısı göstericiler, 66. doğum gününde Lukaşenko’ya net bir mesaj verdi: “Defol!”

“Avrupa’nın son diktatörü” olarak tanımlanan Aleksandr Lukaşenko, Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 80’ini almış ancak muhalefet bloku ve uluslararası seçim güvenliği izleyicileri seçimin hileli olduğunu öne sürmüştü. Muhalefetin adayı Svetlana Tikhanovskaya önce oy pusulalarının şeffaf bir şekilde yeniden sayılmasını talep etmiş daha sonra ise can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek Litvanya’ya kaçmıştı. Devam eden protestolarla birlikte Lukaşenko’ya karşı birleşen muhalefet blokunun önemli bir parçası olan Tikhanovskaya, cuma günü (4 Eylül) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir konuşma yaparak Belarus’taki son durumu değerlendirecek.

Belarus’ta 9 Ağustos’taki seçimin sonuçlarının ilan edilmesinin hemen ardından başlayan protestolar haftalar geçtikçe daha da büyüyor. Dün (30 Ağustos) de devam eden protestolara fabrika işçilerinden Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Svetlana Aleksiyeviç‘e kadar binlerce kişi katıldı. Protestocular 30 Ağustos doğumlu Lukaşenko’ya “Defol!” diye seslendi.

Belarus yerel kaynakları, dün protestoları izleyen gazetecilerden en az 17’sinin akreditasyon kartının iptal edildiğini, 140’tan fazla eylemcinin de gözaltına alındığını duyurdu.

9 Ağustos’tan bu yana süren eylemler, 26 yıldır ülkeyi yöneten Lukaşenko’nun iktidarı için “bugüne dek oluşan en büyük tehdit” olarak nitelendiriliyor. Demokrasi yanlısı protestoların başarılı olup olamayacağını belirleyecek en önemli faktör ise Belarus güvenlik güçlerinin Lukaşenko’ya daha ne kadar bağlı kalacakları.

Belirleyici olacak bir diğer faktör ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Belarus’taki sürece nasıl dahil olacağı. Putin şimdilik sadece Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Belarus’taki seçim sonuçlarına ve devam eden protestolara müdahale etmelerinin kabul edilemez olduğunu belirterek Lukaşenko’ya destek vermişti. Ancak siyasi analistler, protestocuların başarılı olması durumunda Putin’in taraf değiştirebileceğini ya da Lukaşenko’nun Putin’den yardım isteyebileceğini belirtiyor.

Üç haftadır devam eden protestolarda bugüne kadar iki kişi silahlı güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti. Yüzlerce protestocu yaralanırken en az 7 bin protestocu da polis tarafından tutuklandı.

Lukaşenko, kendisinin iktidarda olmadığı bir hayatı zihninde canlandıramıyor”

ABD’nin New York Times gazetesi, Lukaşenko’nun biyografisini yazan siyasi analist Valery Karbaleviç ile bir röportaj yaptı. Lukaşenko’nun Belarus halkı ile kurduğu bağların koptuğunu kaydeden Karbaleviç, Lukaşenko için “O artık elit grupla savaşan bir vatandaş değil, elit grubun başındaki kişi” dedi.

Karbaleviç şöyle devam etti “Lukaşenko her zaman acımasız biriydi. Güce tapıyor. Gerçek bir ailesi veya arkadaşları yok. Kendisinin iktidarda olmadığı bir hayatı zihninde canlandıramıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.