Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Fransız dergisi, Afrika kökenli milletvekilini köle olarak tasvir etti

Fransız dergisi Valeurs Actuelles bu haftaki sayısında, Gabon kökenli Fransız milletvekili Danièle Obono’yu boynuna zincir bağlı bir köle olarak tasvir eden bir illüstrasyon yayınladı. Karakterlerin zamanda kurgusal yolculuk yaptırıldığı bir dizi kapsamında yayımlanan illüstrasyonda, “Afrikalılar’ın yaşadığı kölelik dehşetine tanık oluyor” açıklaması yazıldı. 

Afrika kökenli Fransız milletvekili Danièle Obono’yu hedef alan illüstrasyon.

Obono, Fransız dergisini hedef aldığı tweetinde, ‘’Hiçbir şey söyleyemeyeceğiz sanılıyor. Neyse ki Afrikalı bir Fransız milletvekilinin ‘köle’ olarak tasvir edildiği bir bez parçası için ırkçı pislik diyebiliyoruz’’ diye yazdı.

Dergi milletvekilinden özür diledi

Valeurs Actuelles dergisi Obono’nun bu tweet’ine karşılık olarak ‘’Irkçı pislik mi? Bu, 18. yüzyılda Afrikalılar’ın kölelik dehşetini tasvir eden bir kurgusal anlatım. Yerli halkın görmek istemediği korkunç bir gerçek’’ diye yazdı. Dergi daha sonra ırkçılık suçlamalarına kesin bir şekilde reddeden ve Obono’dan özür dileyen bir basın bülteni yayımladı.

Valeurs Actuelles’in editör yardımcısı Tugdual Denis, Fransız kanalı BFMTV‘de yaptığı açıklamada, “Bu görüntünün son derece şiddetli olan sembolik suçlamasıyla Danièle Obono’nun şok olduğunu anlıyoruz. Kişisel olarak ondan özür dileriz. İllüstrasyondaki amacımız belki de hoş olmayan bir şeyi göstermekti ama asla kötü niyetli ve iğneleyici bir kurgu oluşturmak değildi” dedi.

Danièle Obono, cumartesi akşamı aynı kanalda katıldığı yayında, “atalarına, ailesine ve cumhuriyete edilen hakareti’’ kınayarak dergiye dava açmayı düşündüğünü belirtti ve dergide yayımlanan illüstrasyonun “silinmeyecek bir leke” olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Macron, milletvekili Obono’yu aradı 

Yayın, bazı siyasilerin tepkisine yol açtı ve cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere dergiye yönelik bir kınama dalgası başladı. Élysée Sarayı’nın Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sabah Obono’yu arayarak her türlü ırkçılığı açıkça kınadığını söyledi.

Danièle Obono ve Jean-Luc Mélenchon,  La France insoumise (LFI) partisinin Haziran 2017’de düzenlediği yürüyüşte yan yanalar.

Fransız Komünist Partisi’nin 2012 yılındaki Fransa cumhurbaşkanlığı seçimindeki adayı ve Danièle Obono ile aynı partide olan Jean-Luc Mélenchon da illüstrasyonunu, ‘’mide bulandırıcı bir taciz’’ olarak yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.