Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD koronavirüs aşısını onaylayabileceğini açıkladı, Hindistan’da bir günde 78 bin vaka kaydedildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) koronavirüs aşısını üçüncü aşama denemeleri tamamlanmadan onaylayabileceğini bildirdi. MTV müzik ödülleri salgın şartlarında düzenlendi. İngiltere’de sağlık sektöründe çalışma başvurularında artış yaşandı. Dünyadan koronavirüs salgınında öne çıkan haberleri Medyascope sizin için derledi.

FDA: “Aşıya onay için üçüncü aşama denemelerinin tamamlanmasını beklemeyebiliriz

ABD’de 30 Ağustos itibarıyla koronavirüse yakalananların sayısı 6 milyona ulaştı. Dünyada en çok koronavirüs vakasının görüldüğü ülke olan ABD’nin bazı eyaletlerinde üç aydır kapalı olan kreşler, vaka sayılarının önemli ölçüde azalmasının ardından, ek önlemler alınarak 1 Haziran’da açılmıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi‘nin önceki gün yayınladığı verilere göre ABD’de salgında şu ana kadar 5 milyon 99 vaka ve 183 binden fazla ölüm kaydedildi. Salgınla mücadelede kısıtlamaları sıkılaştıran dünyada koronavirüs vakaları 25 milyonu aşmış durumda ve ABD’de açıklanan son vaka sayıları dünya toplamının neredeyse dört birini oluşturuyor.

Öte yandan koronavirüs, dünyanın en büyüğü olan ABD ekonomisini sekteye uğratıyor ve Başkan Donald Trump‘ın ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden seçilme beklentisine gölge düşürüyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), bir süredir Trump hükümeti tarafından koronavirüs aşısının hızlandırılmasına yönelik bir baskı altında olduğu biliniyor. FDA Müdürü Dr. Stephen Hahn, basına verdiği bir röportajda, kurumu “uygun” görürse, üçüncü aşama klinik denemeleri tamamlanmadan önce bir koronavirüs aşısını onaylayabileceklerinin mesajını verdi. Üçüncü aşama, aşının en fazla denek üzerinde denendiği önemli bir aşama.

İngiltere’de sağlık sektöründe çalışma başvurularında artış var  

İngiltere’de geçen hafta sonu, tam da okulların açılmasının planlandığı bir dönemde koronavirüs vakalarında ani artış görüldü. İngiltere, mayıs ortalarından bu yana en yüksek vaka sayısını, hafta sonu 1715 koronavirüs vakası ile gördü. Bu artış sonbaharda, ikinci bir ani artış olabileceği endişesine neden oldu. Yapılan testler ve vakaların takibinden anlaşıldığı kadarıyla yurtdışı tatilinden dönen vatandaşlar, tombala oyunları ve diğer kulüp etkinlikleri gibi sosyal faaliyetler ve aile toplanmaları, salgının artmasının nedenlerinin başında geliyor.

Öte yandan İngiltere’de koronavirüs salgınından itibaren ülkenin Ulusal Sağlık Sistemi’nin sitesine iş başvurusu yapanların sayısında kayda değer bir artış yaşandı. Kariyerini bırakarak sağlık sektörüne geçmek isteyen insanların sayısında mart ve haziran ayında büyük bir artış görüldü. Hemşirelik eğitimi için yapılan aramalarda yüzde 138, paramedik (kritik durumdaki hasta ya da yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık profesyoneli) olmak için yapılan aramalarda ise yüzde 103 oranında artış oldu. Ayrıca haziran ayında, geçen senenin aynı dönemine göre hemşirelik başvurularında yüzde 16 oranında artış görülürken, son bir yıl içerisinde İngiliz üniversitelerinde tıp eğitimi başvurularında yüzde 5’lik bir artış gözlemlendi.

Avustralya’da en yüksek günlük ölüm oranı bildirildi

Salgınla mücadele kapsamında uygulanan ikinci karantinanın ardından vaka sayılarının düşüşe geçtiği Avustralya, pazartesi günü şu ana kadar koronavirüs salgınındaki en yüksek günlük ölüm oranını bildirdi. Ancak bu vakaların çoğunun, daha önce kaydedilmeyen bir önceki aya ait ölümlü vakalar olduğu belirtildi. Yetkililer, ülkenin vakaların en çok görüldüğü eyaleti Victoria’daki 41 ölümden sekizinin son 24 saat içinde gerçekleştiğini bildirdi. Geri kalan ölümlerin ise temmuz ayı sonlarında huzurevlerinde meydana geldiği ve koronavirüs ölümlerinin sayılmasındaki yöntem değişikliği nedeniyle ancak şimdi kayıtlara geçtiği bildirildi. Salgında Avustralya’da yaklaşık 26 bin vaka tespit edildi ve 652 kişi öldü.

Avustralya’nın Victoria eyaletinin başkenti Melbourne’de, temmuz ayı sonlarında vaka sayıları 700’ün üzerine çıktıktan sonra şehirde alınan sert önlemlerin ardından düşüşe geçmişti. Son olarak günde 73 vaka kaydedilmesi, şehrin salgınla mücadelesine dair umutları artırdı. Melbourne sakinleri şu anda geceleri sokağa çıkma yasağı da dahil olmak üzere bir dizi kısıtlamaya katlanıyor ve gerekli olmayan tüm günlük işlerini en az 13 Eylül’e kadar ertelenmiş durumda.

2020 MTV Video Müzik Ödülleri’nde Lady Gaga’dan maskeli şov

Pazar günü düzenlenen 2020 MTV Video Müzik Ödülleri, New York şehrinde sosyal mesafe tedbirlerinin alındığı koronavirüs salgını şartlarında gerçekleşti. Geceye oylamalar ve ırksal adalet temaları damgasını vurdu. Aldığı her ödül için birbirinden farklı maske ve kostümlerle sahneye çıkan Lady Gaga, yılın şarkıcısı dahil beş ödüle layık görüldü.

Oldukça gösterişli performansların sergilendiği, sosyal medyada çok konuşulan çılgın kostümlerin yarıştığı MTV Video Müzik Ödülleri, bu yıl, koronavirüs salgını nedeniyle, açık alanlarda gerçekleştirilen performanslarla sınırlı kaldı ve pek çok ünlünün ödüllerini video aracılığıyla aldıkları mütevazı bir ödül töreni ile tamamlandı.

Lady Gaga

Dünya genelinde salgında son durum

Koronavirüs, daha önce salgını büyük ölçüde kontrol altına almış olan ancak şimdi yeni vakalarla mücadele eden Yeni Zelanda ve Güney Kore gibi ülkelerde bile azılı bir düşman olduğunu kanıtladı. Yeni Zelanda’da 100 günden sonra yeni vakaların görülmesinin ardından pazartesiden itibaren toplu taşıma ve uçaklarda maske kullanımının zorunlu hale geleceği bildirildi. 

Güney Kore’de, nüfusun yarısının yaşadığı Seul bölgesi de dahil olmak üzere tüm ülkede, virüs vakalarının yeniden artış göstermesinin ardından salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin artırılması kararı alındı.

Hindistan‘da bir günde 78 bin kişi virüse yakalandı. Hindistan, yeni vakalarda dünya çapında rekor kırsa da başkent Yeni Delhi metrolarını yeniden hizmete açıyor. Temmuz ortasından bu yana yaklaşık dört günde bir, dünya genelinde bir milyon yeni vaka tespit edilirken Hindistan, pazar günü 78 bin 761 vaka sayısıyla bir gündeki en yüksek artış rekorunu kırdı.

Irak‘ta koronavirüsten dolayı eldiven ve maske takan binlerce Şii hacı, salgın başladığından bu yana yapılan en büyük Müslüman toplanmalarından biri olan, “Erbain” törenleri adı verilen anma etkinlikleri için kutsal Kerbela kentine akın etti.

Geçen hafta, kişi başına en yüksek enfeksiyon rakamlarının rapor edildiği bölgeler, Karayipler (Aruba, Turks ve Caicos, Sint Maarten), Orta ve Güney Amerika (Peru, Arjantin, Kolombiya, Panama), Maldivler, Bahreyn ve İsrail oldu.

Salgından en kötü etkilenen bölge olan Latin Amerika, hâlâ ilk dalga ile mücadele ediyor. Koronavirüsten ölenlerin sayısının 120 bini geçtiği Brezilya, ABD’nin ardından dünyada en çok vaka ve ölümün yaşandığı ikinci ülke.

Dünya genelinde şu ana kadar doğrulanmış koronavirüs vakaları 25 milyonu aştı ve en az 845 bin kişi salgında hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.