Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tecavüzden yargılanan Uzman Çavuş Musa Orhan Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ihraç edildi

Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklanan ancak bir hafta sonra tahliye edilen Uzman Çavuş Musa Orhan, çalıştığı kurum olan Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ihraç edildi.

Kararı İçişleri Bakanlığı duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre Musa Orhan, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun 31 Ağustos tarihli “devlet memurluğundan çıkarma” cezası verilmesi kararıyla Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ihraç edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Nitelikli cinsel saldırı suçundan hakkında kovuşturma yürütülen Musa Orhan isimli şahıs, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun 31.08.2020 tarihli ‘devlet memurluğundan çıkarma’ cezası verilmesi kararıyla Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ihraç edilmiştir.”

Ne olmuştu?

Uzman Çavuş Musa Orhan, Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz etmekle suçlanıyor. Er’in 16 Temmuz günü intihar girişiminde bulunmasının ardından geride bıraktığı mektupla açığa çıkan olayla ilgili olarak şüpheli Musa Orhan, tutuklanması talebiyle 17 Temmuz günü Siirt Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilmişti.

Musa Orhan hakkındaki soruşturma dosyasında “gizlilik” kararı verilirken Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı bir iddianame hazırlayarak 27 Temmuz günü bu iddianameyi Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Bu süreçte Siirt Valiliği’nin de onayıyla Musa Orhan açığa alınmıştı. Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bir tanık ifadesinin alınmadığı gerekçesiyle iddianamenin iadesine karar verirken Orhan ile ilgili yapılan tutuklama talebini de reddetmişti.

İpek Er ise 16 Temmuz günü intihar girişiminde bulunmasının ardından yaklaşık bir ay boyunca hastanede kalmış ve 18 Ağustos günü hayatını kaybetmişti. Er’in vefatının ardından Musa Orhan 19 Ağustos tarihinde tutuklansa da 25 Ağustos günü serbest bırakılmıştı. Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığına yönelik itirazda bulunmuştu. Delil karartma ve kaçma şüphesi bulunmadığına kanaat getiren mahkeme Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahliye kararına yapılan itiraz ise reddedilmişti.

İpek Er mektubunda Musa Orhan’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu belirtirken Musa Orhan ise ifadesinde “Ne zorla ne de rıza ile herhangi bir cinsel ilişki yaşanmadı” demişti. Ancak savcılığın Adli Tıp Kurumu’ndan aldığı raporda cinsel saldırı bulgularına rastlandığı açıklanmıştı.

Musa Orhan’ın tutuksuz olarak yargılandığı davanun ilk duruşması 16 Ekim 2020 tarihinde yapılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.