Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya hükümet sözcüsü: “Rus muhalif lider Aleksey Navalni, bir tür sinir gazıyla zehirlendi”

Alman hükümeti, 20 Ağustos’ta zehirlenen ve Berlin’deki bir hastanede tedavi gören Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’den alınan numuneler üzerinde yapılan testlerde Novichok adlı sinir gazının (vücutta nöronlara zarar vererek ölüme yol açabilen kimyasal madde) izlerine rastlandığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e karşı güçlü bir muhalefet lideri konumunda olan Navalni, 20 Ağustos’ta Sibirya’dan Moskova’ya gitmek üzere bindiği uçakta aniden rahatsızlanmış, uçağı Omsk Havaalanı’na acil iniş yaptıktan sonra bir bölge hastanesinde yoğun bakıma alınan Navalni daha sonra Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastaneye nakledilmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, bir süredir Berlin’de tedavi gören Rus muhalefet lideri hakkında bugün (2 Eylül) yaptığı açıklamada, Navalni’nin özel bir askeri laboratuvar tarafından yapılan testlerinde vücutta nöronlara zarar vererek ölüme yol açabilen Novichok maddesi bazlı bir sinir gazına rastlandığını söyledi. Seibert, Alman hükümetinin Avrupa Birliği (AB) ve NATO’daki müttefiklerini test sonuçları hakkında bilgilendireceğini ve Rusya’dan gelecek yanıttan sonra bu konu hakkında diğer ülkelerle görüşeceklerini belirtti.  

Sibirya’da Navalni’yi tedavi eden doktorlar ise Alman hükümetinin yaptığı açıklamaya karşı çıkarak, kendi yaptıkları testlerin sonuçlarına göre Navalni’nin vücudunda herhangi bir zehirli maddeye rastlamadıklarını savundu.

Navalni’nin Rusya’daki destekçileri ise Kremlin’in “boş gürültü” olarak nitelediği bu olayın Rus yetkililer tarafından kasten gerçekleştirildiğini iddia ediyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler