Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Odunpazarı Belediyesi’nde kadına şiddet uygulayan personelin iş akdi feshedilecek, sigarayı bırakan personele 5 gün ek izin verilecek

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ek protokolü imzalandı. Protokolde kadına yönelik şiddet uygulayan personelin iş akdinin feshedilmesi karara bağlanırken, sigarayı bıraktığı tespit edilen personelin de beş gün ek izin alması kararlaştırıldı. Belediye Başkanı Kazım Kurt, “İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan bir iktidarın, şimdi ‘Sözleşme kötüdür feshedelim’ noktasına gelmesi bizim içimizi karartıyor. Keşke bu işleri tartışmıyor olsak, keşke insanların eşitliği konusunda şüphe olmasa” dedi.

Odunpazarı Belediyesi’nde 30 Haziran 2021’e kadar geçerli olacak protokole göre eşi, çocukları, anne ve babasına şiddet uygulayan personelin iş akdi feshedilecek. Protokol kapsamında cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine ilişkin eğitim çalışmaları yapılacak, çalışan kadınlara yönelik olası fiziksel, psikolojik, sözel ve cinsel her türlü taciz ve şiddetin önlenmesi için gerekli önlemler alınacak.

Ek protokolde ayrıca eşit işe eşit ücret verilmesine dair bir madde de yer aldı: “Mesleki eğitim, kariyer ilerlemesi olanaklarından kadın çalışanların da yeterli biçimde yararlanması için kadın ve erkekler arasında ücret eşitliğinin temini ve eş değerde eşit ücret prensibi için değerlendirme ve çalışmalar yapılacak.”

Odunpazarı Belediyesi bundan önce de nikâh törenlerinde İstanbul Sözleşmesi kitapçığı dağıtarak gündeme gelmişti. 

Belediye Başkanı Kazım Kurt, karara dair şunları söyledi: “Belediye-İş sendikasıyla protokolü imzalarken ücret dışında başka hükümler de getirebilir miyiz diye düşündük ve bu maddeyi geçirdik. İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan bir iktidarın, ‘Sözleşme kötüdür feshedelim’ noktasına gelmesi bizim içimizi karartıyor. Hem nikâh merasimlerinde İstanbul Sözleşmesi kitapçığını vererek dikkat çektik hem de TİS’te aile içi şiddet olduğu takdirde disiplin kurulu kararıyla çalışanın iş akdinin feshini hüküm altına aldık. Hem sendikacılarımıza teşekkür ediyorum hem de sosyal demokrat bir belediye başkanı olarak böyle bir işi yapmanın görevimiz olduğunu düşünüyorum. Keşke bu işleri tartışmıyor olsak, keşke insanların eşitliği konusunda şüphe olmasa.”

Sigarayı bırakan işçiye beş gün ek izin

TİS ek protokolü ile aynı zamanda personel maaşlarına ilk altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 7 zam yapılması kararlaştırıldı. Bayramlarda da işçilere 363 TL bayram ikramiyesi ödenecek. Yemek yardımı 11 TL’ye, yakacak yardımı 40 TL’ye yükseltilirken yılda toplam 10 gün ikramiye ödenmesi karara bağlandı.

Protokolle birlikte getirilen bir başka yenilik de işçileri sigarayı bırakmaya özendiren madde oldu. Belediye bünyesinde çalışan ve sigarayı bıraktığı kurum doktorunca tespit edilen işçilerin bir defaya mahsus olmak üzere yıllık izinlerine beş gün ilave edilecek. 

“İlkeleri kağıt üstünde ezberleyenlerden değilim”

Başkan Kurt, son olarak “Ben sosyal demokrat bir partinin üyesi ve belediye başkanıyım. Bu ilkeleri kağıt üstünde ezberleyenlerden değilim, yaşayanlardanım. Demokrasi, sosyal demokrasi benim için bir yaşam biçimidir. Belediyemiz de halkçı, sosyal demokrat bir belediyedir. Partililiğimizi inkâr etmeden, halka hizmeti de ayrımcılık yapmadan gerçekleştirdiğimiz için bu projeleri gerçekleştirebiliyoruz. TİS zamanımız değil şu anda mesela. Bir yıl daha var ama şimdiye kadar TİS’ten yararlanamayan taşeron işçilerimizin yararlanması için bu ek protokolü hemen getirdik ve imzaladık” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.