Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ulaştırma Bakanlığı, Diyarbakır’ı ikiye bölecek duvar projesini tepkiler üzerine durdurdu

Diyarbakır’da, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) kenti ikiye bölen tren rayları boyunca 2 metre yüksekliğinde ve 12 kilometre uzunluğundaki beton duvarın yapımına başlaması kentte tepkilere neden olmuştu. Ulaştırma Bakanlığı, tepkiler üzerine duvar inşaatı çalışmalarını şimdilik durdurdu.

TCDD tarafından 1935 yılında Diyarbakır’a döşenen tren rayları, kentin büyümesi ile birlikte kentin ortasında kaldı. Merkez Sur ve Yenişehir ilçelerini, Bağlar ve Kayapınar ilçelerinden ayırarak kenti adeta ikiye bölen tren rayları boyunca 2 metre yüksekliğinde ve 12 kilometre uzunluğundaki beton duvarın yapımına başlanması  büyük tepkilere neden olmuştu.

Duvar yapımı şimdilik durduruldu

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının tepkileri üzerine, Ulaştırma Bakanlığı, kenti ikiye ayıran duvar yapım çalışmalarını şimdilik durdurma kararı verdi. Bakanlığın hem gösterilen tepkiler yüzünden hem de işi yapan firma çalışanları ile vatandaşlar arasında muhtemel bir gerginliği önlemek için çalışmaları durdurduğu öğrenildi. Daha önce, tren raylarının geçtiği Küçük Sanayi Sitesi’nin bulunduğu 2 kilometrelik bölümde güvenlik için yapılması talep edilen duvar ile ilgili projenin değiştirilerek duvarın sadece Küçük Sanayi Sitesi’nin olduğu bölümü kapsayabileceği de düşünülüyor.

Diyarbakır’da, aralarında Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın da bulunduğu 22 sivil toplum kuruluşu ortak açıklama yaparak, kenti ikiye bölen duvarın yapımının durdurulmasını istemişti. Açıklamada, “Maalesef cumhuriyetin ilk dönemlerine ait bir raylı sistemimiz, hâlâ değiştirilmeyen bir kara tren ile Devlet Demiryolları bu kentte çalışmaları yürütmektedir. Yine kentin tam merkezinde kalan bu sistem cumhuriyetin ilk dönemlerinden bu yana hiç revize edilmemiştir ve şehir merkezinde gürültü kirliliğine sebep olmaktadır. Bu proje ile şehir baştan sona ikiye bölünmekte ve kentin sorunlarına bir yenisi daha eklenmektedir” denilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.