Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan’da “Büyük Halk Ayaklanması” devam ediyor: Hükümet yeniden istifaya çağrıldı

Bulgaristan, iki aydır süren hükümet karşı protestoların en büyüğünü yaşadı. Protestoların 56. gününde başkent Sofya’da, “Büyük Halk Ayaklanması” adı altında ulusal bir protesto düzenlendi. Meclis binası önünde toplanan binlerce kişi Başbakan Boyko Borisov ve Başsavcı Ivan Geşev’in istifasını bir kez daha istedi.

Polis ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda en az 35 kişi gözaltına alındı. Polis ve göstericilerin de aralarında bulunduğu 38 kişi acil servislere kaldırıldı.

Gösteriler bu gece (3 Eylül) “Hemen git!” adıyla Burgaz şehrinde devam edecek. Ayrıca benzer gösteriler yurtdışındaki Bulgar toplulukları tarafından Londra ve Paris, Lahey, Brüksel, Köln, Vancouver, Şikago, Avustralya ve Yeni Zelanda’da da düzenleniyor.

Ne olmuştu?

2007 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Bulgaristan, yolsuzluğun en çok görüldüğü AB ülkesi olarak kayıtlara geçerken, üç dönemdir başbakanlık görevindeki Borisov, uzun süredir devam eden yolsuzluklarla mücadelede başarısız kalmakla suçlanıyor. Ayrıca 61 yaşındaki başbakanın daha önce yaptığı halka seslenişinde ifade ettiği yeni bir anayasanın kabul edilmesine ilişkin açıklaması, gösterileri daha da alevlendirdi.

Sokağa çıkan halkın çağrısı Devlet Başkanı Rumen Radev’de de karşılık buldu. Radev, milletvekillerini yeni anayasa planlarına karşı çıkmaya çağırdı ve hükümete ivedilikle istifa etmesi yönünde çağrı yaptı. Radev, ‘‘İnsanları sokaklara çıkaran şey yeni bir anayasanın olmaması değil, liderlikteki ahlak yoksunluğu’’ dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.