Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de eyalet yönetimlerine aşı dağıtımı için ekim sonunda hazır olmaları söylendi, steroidler kritik koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kamu sağlığından sorumlu olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), eyalet yönetimlerine ekim ayının sonları veya kasım ayının başlarında koronavirüs aşısının toplu dağıtımına hazır olmaları talimatını verdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kritik hastaların tedavisi için steroid kullanımını tavsiye etti. Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin koronavirüse yakalandığı açıklandı. Hindistan’daki bir köyün duvarları uzaktan eğitime erişimi olmayan çocuklar için sınıf tahtasına çevrildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de eyalet yönetimlerine aşı talimatı: Kasıma kadar hazır olun

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 50 eyaletin tamamı ve beş büyük şehirdeki (New York, Şikago, Philadelphia, Houston ve San Antonio) halk sağlığı yetkililerinden, ekim ayının sonu veya kasım ayının başında sağlık çalışanlarına ve diğer yüksek riskli gruplara koronavirüs aşısı dağıtmaya hazır olmalarını istedi.

CDC tarafından yapılan çağrıda, sağlık çalışanlarının yanı sıra 65 yaş ve üzeri vatandaşlara, ırksal ve etnik azınlıklara mensup bireylere, Amerikan yerlilerine ve cezaevindeki bireylere aşıda öncelik tanınacağı belirtildi.

Geçen hafta, Beyaz Saray’ın koronavirüs danışmanı Anthony Fauci ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Başkanı Stephen Hahn, haber kuruluşlarına verdikleri röportajda belirli gruplar için etkili bir aşının yakın zamanda hazır olabileceğini söylemişti. Halk sağlığı uzmanları, hükümetin her düzeyindeki kurumlarının, yüz milyonlarca ABD vatandaşını aşılamak için ön hazırlık yapmaları gerektiği konusunda hemfikir. 

Ancak virüse karşı etkili bir aşının ekim ayı sonlarında veya kasım ayı başlarında piyasaya sürülme olasılığı, ABD Başkanı Donald Trump‘ın 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinden önce aşının dağıtımını aceleye getirmeye çalıştığına dair endişeleri artırdı. Arizona Devlet Üniversitesi’nden epidemiyolog Saskia Popescu ”Aşı tarihinin ekim ayının sonu olarak verilmesi, halk sağlığının siyasallaşması ve getirebileceği potansiyel güvenlik riskleri açısından endişe verici’‘ dedi. 

Steroidler kritik koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılacak

Çarşamba günü (2 Eylül) dünyaca ünlü dergi JAMA’da yayımlanan uluslararası bir araştırmanın raporları, kolaylıkla ulaşılabilen ve ucuz olan steroid ilaçların kritik durumdaki koronavirüs hastalarının tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Raporların açıklanmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında kritik hastaların tedavisi için steroid kullanımını tavsiye ederken hafif hastalar için ise kullanımın riskli olabileceği uyarısında bulundu.

Üç tip steroidi 1700 insan üzerinde test eden klinik araştırma, üç ilacın da ölüm riskini düşürdüğünü ortaya çıkardı. Araştırmacılar, steroidlerin kritik hastaların tedavisinde ilk olarak başvurulması gereken ilaçların başında geldiğini belirtiyor.  

Tedavilerde kullanılması için en uygun steroidin, 1282 hasta üzerinde yapılan çalışmalarda ölüm oranını yüzde 36 düşürdüğü tespit edilen “deksametazon” olduğu belirlendi. Deksametazon, hidrokortizon ve metilprednizolon gibi steroidler genellikle vücuttaki iltihabı, şişliği ve ağrıyı hafifletmek için kullanılıyor.

Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi koronavirüse yakalandı

İtalya’nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi’nin doktoru Alberto Zangrillo, 83 yaşındaki iyasetçinin semptom göstermediğini ve Milano yakınlarındaki evinde karantinaya alındığını söyledi. 

Sardinya’da tatil yapan Berlusconi, tatili esnasında koronavirüs testi pozitif çıkan iş insanı Flavio Briatore ile görüşmüştü.

Hindistan’da çevrimiçi eğitime ulaşamayan çocuklar için köyün duvarları sınıf tahtasına çevrildi

Hindistan’daki okullar mart ayında koronavirüs tehdidi nedeniyle kapatılmıştı. Batı Hindistan’ın Nilamnagar bölgesinde öğretmenler, ailelerinin çevrimiçi dersler için gereken internet ortamını sağlayamayacağını düşündükleri öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için pratik bir çözüm buldu. Köyün duvarlarını sınıf tahtasına çeviren öğretmenler, öğrencilere açık havada ders vermeye başladı. 

Köyde öğretmen olan Ram Gaikwad, AFP ile yaptığı röportajda “Ailelerin çoğu çocuklarını dijital olarak eğitecek kaynaklardan yoksun olduğundan çocukların eğitimlerine devam etmelerini sağlamak için yenilikçi bir yöntem bulmak zorunda kaldık” dedi. 

Yaşları 6 ile 16 arasında değişen öğrenciler, açık hava sınıflarını ilgiyle doldurdu. Köydeki duvarlarda İngilizce’den trigonometriye kadar pek çok farklı ders işleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler