Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gaziantep’te plazma bağış töreni düzenlendi: “Virüs değil, iyilik yayılacak”

Koronavirüsü yenen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 45 kişi immün plazma bağışında bulundu. Plazma bağış törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı. Türkiye’de kurumsal anlamda bir ilke imza atan belediye çalışanları için Şahin, “Gaziantep’in en fedakâr insanları. Virüs değil, iyilik yayılacak” dedi. 

Fatma Şahin: “Virüs Kazanmasın, iyilik kazansın”

Fatma Şahin, törende Türk Kızılayı Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Nihat Yıldırım’dan teşekkür plaketi aldı. Dünyaya “çok özel bir ses” verdiklerini belirten ve koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında evlere dezenfektan ve maske dağıttıklarını söyleyen Şahin, “Bizim insani değerlerimiz, bize bunu emrediyor. Kardeşlik hukuku böyle bir şeydir. Şu an hastanede salgından dolayı ağır bir tedavi süreci geçiren insanlar, bizim kardeşimiz, annemiz veya babamız olabilir. Bugün bu hassasiyete dayanarak buraya geldiniz. Gönüllüsünüz. Bu şehrin en fedakâr kurumunun, en fedakâr insanlarısınız. Sizlerle gurur ve onur duyuyoruz. ‘Virüs kazanmasın, iyilik kazansın; virüs yayılmayacak, iyilik yayılacak’ diyoruz” dedi. 

Nihat Yıldırım: “Antikor üreten vatandaşlarımızın bağış yapması önemli”

Törende konuşan Türk Kızılayı Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Nihat Yıldırım, Türkiye’de ilk defa kurumsal anlamda plazma bağışı yapıldığına dikkat çekti. Salgından Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha az etkilendiğini belirten Yıldırım, “Biz her şeye rağmen tedbirler ölçeğinde vaka sayımızı sıfıra indirmek zorundayız. Bu doğrultuda da plazmamızda yer alan antikorlarımız virüs terörünü yok edecek bir nitelik taşıyor. Salgına karşı üstün gelen hücrelerimiz tedaviyi başarıyla atlattıktan sonra başka hastalarımıza da umut oluyor. Bu nedenle salgının ardından plazmasında antikor üreten vatandaşlarımızın bağış yapması çok önemli” diye konuştu.  

Programın sonunda immün plazma bağışı yapmak isteyen kişilerin, Kızılay Kan Bağışı hattı 168’i arayarak plazma bağışı hakkında bilgi alıp kan bağışını gerçekleştirebileceği bilgisi verildi. 

İmmün plazma tedavisi nedir? 

1900’lerden beri uygulanan immün plazma tedavisinin, geçmişte  salgın haline gelen MERS, SARS ve Ebola virüslerinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından uygulanması önerildi. Koronavirüs salgınında da adını sıkça duyduğumuz bu tedavi yönteminin uygulanabilmesi için hastalığı geçiren ve iyileşen hastadan alınan kan plazmaları, durumu ağır ve kritik olan hastaya enjekte ediliyor

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde son durum

Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgınına ilişkin son güncel verilere göre, 2 Eylül 2020 tarihinde 107 bin 927 test yapıldı, yeni vaka sayısı 1596 oldu. Son 24 saatte 45 kişi hayatını kaybederken 947 kişi ise iyileşti. Böylece toplam test sayısı yedi milyon 355 bin 862’ye, toplam vaka sayısı 273 bin 301’e, toplam ölüm sayısı ise altı bin 462’ye çıktı. Ağır hasta sayısı bin 17 olarak açıklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.