Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TELE 1, RTÜK tarafından beş günlüğüne karartıldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), temmuz ayındaki toplantısında Tele 1’e oyçokluğuyla beş gün ekran karartma cezası verdi. RTÜK’ün TELE 1 için verdiği cezanın uygulanmasına dün 00.00’da başlandı. TELE 1 televizyonunda 30 Nisan tarihli ana haber bülteninde ve 24 Mayıs 2020 tarihinde ekrana gelen “Karanlıktan Aydınlığa” isimli programda Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik kullanılan ifadeler izleme uzmanları tarafından raporlaştırıldı. RTÜK, kanala konuk olan Cemil Kılıç’ın sözlerini, halkı kin ve düşmanlığa sevk eden ayrıştırıcı dil kullanımı olarak değerlendirdi.

“TELE 1 Susturulamaz”

Twitter’da başlatılan “TELE 1 Susturulamaz” kampanyası Türkiye’nin gündeminde üst sıralara çıkarken gazeteciler ve siyasetçiler de kampanyaya destek verdi. TELE 1 ise kendi Twitter hesaplarından yaptığı açıklamada beş günlük ekran karartma cezasını şöyle duyurdu:

“Son dönemde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef gösterdiği, iktidar yalakalarının hakkında karalama kampanyası yürüttüğü TELE 1 ekranları beş gün kararacak. RTÜK’ün Tele 1’e verdiği beş günlük ekran karartma kararı bu gece yarısı uygulanmaya başlayacak. RTÜK’ün TELE 1’e Diyanet ile ilgili yaptığı haberlerden ötürü beş günlük ekran karartma cezası vermişti. TELE 1’in İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz üzerine verilen yürütmeyi durdurma kararı RTÜK’in itirazı üzerine kaldırıldı. Kararın kanalımıza tebliğ edilmesiyle birlikte bu gece yarısı 23.59’da ekranımız pazartesi 23.59’a kadar kararacak.”

“Yayınlar toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez”

RTÜK ise kanala verilen beş günlük yayın durdurma cezasının uygulanmasına ilişkin olarak, TELE 1’in “yayınlar toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez” ilkesini ikinci kez ihlal etttiğini belirtti: 

“Her kişi ya da kurum gibi Üst Kurul da yargı kararlarına uymak zorundadır. 2020/27 sayılı toplantıda TELE 1’in, Kanun’da yer alan ‘yayınlar toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez…’ ilkesini ikinci kez ihlal etmesi nedeniyle alınan beş günlük yayın durdurma cezası hakkında daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararları yargı tarafından kaldırılmıştır. İlgili kuruluşun, son yargı kararı gereğince Üst Kurul’un vermiş olduğu idari yaptırım müeyyidesini bu gece itibarıyla uygulamaya başlaması gerekmektedir. Ayrıca karara muhalif kalan RTÜK üyelerinin açmış olduğu davaları da mahkeme reddetmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.