Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Mevcut durum bizim için kabul edilebilir değil, vatandaşlarımız maske ve mesafe kurallarına uymalı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugünkü kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Saat 15.00’te başlayan kabine toplantısı yaklaşık dört saat sürdü. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri, okullarda yüz yüze eğitim, koronavirüs salgınıyla ilgili alınabilecek tedbirler ve kısıtlamalar, Yunanistan ile yaşanan Doğu Akdeniz krizi gibi konuların görüşüldüğü toplantının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyleydi:

“Mevcut durum bizim için kabul edilebilir değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı gündeminin ilk maddesinin koronavirüs salgını olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: “Türkiye hem sağlık altyapısının gücü hem de aldığımız tedbirler sayesinde dünyadaki diğer büyük ülkelere kıyasla oldukça iyi bir noktada duruyor. Ancak mevcut durum da bizim için kabul edilebilir değil. Vatandaşlarımızdan maske ve mesafe kurallarına riayet etmelerini talep ediyoruz.”

“Toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına izin vermeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ülke genelinde toplu taşımada ayakta yolcu alınmasının yasak olduğunu belirterek, “Toplu taşımada tüm illerimizde ayakta yolcu alınmasına izin verilmeyecektir. Riskli illerde ise kapasite sınırlamasına gidilebilecektir. Esnek ve kademeli mesainin de etkin şekilde tatbiki sağlanacak. Sonbaharın yaklaşmasıyla mevsimsel grip de kapıyı çalmadan günlük vaka sayılarını 100’ün altına, vefat sayısını da mümkünse sıfıra indirmeliyiz. Diğer ülkelerde bu salgın bitmeden tamamen kendimizi güvende hissetmek mümkün olmasa da elimizden gelen tüm tedbirleri almalıyız” dedi.

Eğitimdeki uygulamalar şehirlere göre farklılık gösterebilecek

Erdoğan yüz yüze ve uzaktan eğitimin ise koronavirüs salgınının farklı şehirlerdeki seyrine göre belirleneceğini söyledi: “Salgının başladığı günden bu yana ilk, orta ve lisede uzaktan eğitimi en iyi şekilde idare ettik. Yeni dönemde hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimi gerçekleştireceğimiz bir sistemin altyapısını oluşturduk. Ailelerin tercihine göre okul öncesi ve ilkokul birinici sınıf öğrencilerinden başlayarak okullarımızı eğitim-öğretime açıyoruz. Bu uygulama salgının seyrine göre şehirlerimizde farklılık gösterebilecek.

Erdoğan, Türkiye’nin Yunanistan ile yaşadığı Doğu Akdeniz krizini ve diğer ülkelerin konuyla ilgili tutumunu ise şu sözlerle değerlendirdi: “Her fırsatta anlaşmazlıkları görüşmeyle, konuşmayla çözmekten yana olduğumuzu söylüyoruz. Bizimle masaya oturmak yerine kırık dökük askeri güçleriyle efelenenlere, tarihi bir kenara bırakıyorum, en azından son dört yıldaki diplomasi çalışmalarımızı ve askeri harekâtlarımızı iyi incelemelerini tavsiye ediyorum. Avrupa Birliği başta olmak üzere bu konuda haklı haksız, adaletli adaletsiz, ahlaklı ahlaksız ayrımı yapmadan kör bir taassupla ülkemize karşı tavır alanları da hakkaniyete ve sağduyuya davet ediyorum.”

“Karadeniz’deki doğalgaz rezervi ümitlerimizin sembolüdür”

Erdoğan, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervinin Türkiye’nin yakın vadeli geleceği açısından taşıdığı önemi ise şöyle anlattı: “Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgaz rezervi geleceğe ilişkin ümitlerimizin hayata geçeceğinin sembolüdür. Keşfettiğimiz enerji rezervi dünyada bu yıl keşfedilen ikinci en büyük kaynak ve gaz kalitesi açısından da en önde gelenlerden. İnşallah ileride bu tip sürprizler gelmeye devam edecek. 2023 hedefleri için daha çok çalışmamız gereken bir döneme giriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan salgın döneminde yapılan hizmetlerden de bahsetti: “Salgın döneminde yaklaşık 10 bin kapasiteli şehir hastanelerini hizmete sunduk. ‘Biz bize yeteriz’ kampanyasından toplanan 2 milyar 76 milyon liralık meblağı sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya teşvik fonu üzerinden hane başı biner liralık ödemelerle vatandaşa aktarıyoruz. Koronavirüs tedavisi yapan hastanelere bakım hizmet bedeli olarak hasta başına 666 lira ödeme yapıyoruz, yoğun bakımda bu miktar iki katına çıkıyor. Kısa çalışma ödeneği vermeye de 31 Ekim tarihine kadar devam edeceğiz.”

“Ekonomide pek çok ülkeden iyi durumdayız”

Türkiye’nin ekonomik durumunun pek çok ülkeden iyi olduğunu belirten Erdoğan, “Ekonomide dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi durumdayız. Sanayi şirketlerimizin sayısının yüzde 8 artması bu koldaki canlılığımızın göstergesi. İhracatçılarımıza destek sağlanıyor. Yılı pozitif büyüme ile kapatabiliriz. Pek çok ülkenin ekonomik destek paketleri kağıt üzerinde kalırken biz pek çok taahhüdümüzü gerçekleştirdik” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınından en olumsuz etkilenen sektörün ise turizm olduğunu sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.