Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’tan Ukrayna’ya zorla götürülmeye çalışılan muhalefet lideri ülkesinde kalmak için “pasaportunu yırttı”

Belarus’u 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko karşıtı gösteri ve protestolar hız kesmeden devam ediyor.

En son 7 Eylül Pazartesi günü yaşanan protestolar sırasında bir grup maskeli kişi tarafından bir araca sürüklendiği görülen, muhalefetin önde gelen isimlerinden Maria Koleşnikova’nın adı bugün Ukrayna sınırında yaşanan bir karışıklıkta geçti. Resmi devlet açıklaması Koleşnikova’nın “sınırı geçmeye çalışırken yakalandığı” yönündeydi. Ancak Ukraynalı yetkililer Koleşnikova’nın zorla Ukrayna sınırlarına sokulmak istenirken ülkede kalabilmek için pasaportunu yırttığını açıkladı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko karşıtı ve demokrasi yanlısı protestoların Belarus’ta kalan son liderlerinden Koleşnikova’dan halen haber alınabilmiş değil.

Koleşnikova, ağustos ayında düzenlenen Belarus başkanlık seçiminde ülkeyi 26 yıldır yöneten Lukaşenko’ya karşı güçlerini birleştiren üç kadından biriydi. Bir diğer muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya seçim sonuçlarına itiraz edip protesto çağrısında bulununca Litvanya’ya kaçmaya zorlanmıştı. Veronika Çepakalo ise ailesiyle Polonya’da bulunuyor ve ailesinin Belarus’a girmesine izin verilmiyor.

Ağustos ayındaki başkanlık seçiminin sonucunda resmi kaynaklar Lukaşenko’nun seçimleri yüzde 80 oy ile kazandığını açıklamış ancak muhalefet liderleri ve halkın büyük bir kısmı bu sonuçları kabul etmemişti. Seçime hile karıştırıldığı düşüncesiyle ülke genelinde demokrasi yanlısı protestolar başlamıştı. Lukaşenko’nun emrindeki silahlı güçlerin protestocuları tutuklaması, gözaltına alması ve  göstericilere işkence uygulaması sonucunda eylemler daha da büyüdü.

Öte yandan; Avrupa Birliği (AB) Lukaşenko’ya bütün siyasi tutukluları serbest bırakma çağrısında bulundu ve yaptırımlar uygulamaya hazırlandığını söyledi. Lukaşenko ise önümüzdeki günlerde Moskova’ya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye gideceğini açıkladı.

Bu hamle, Lukaşenko’nun iktidarda kalmak için Putin’in desteğini isteyeceği, buna karşılık Belarus’u Rusya’nın iradesi altına sokmaya hazır olduğu şeklinde yorumlandı. Diğer taraftan, Litvanya’ya kaçmaya zorlanan muhalefet lideri Tikhanovskaya, Lukaşenko’dan sonra gelecek ve demokratik olarak seçilmiş bir hükümetin, “gayrimeşru Lukaşenko rejimi tarafından yapılacak bir anlaşmayı tanımayacağını” açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.