Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kararın velilere bırakılması, sorumlulukların yerine getirilmediğini gösteriyor” – Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ile söyleşi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün (7 Eylül) yapılan kabine toplantısının ardından, eğitim-öğretim süreciyle ilgili açıklama yaptı. Şu anda uzaktan sürdürülen ve 21 Eylül’de okulların açılmasıyla devam edecek olan eğitim-öğretim süreciyle ilgili, isteyen velilerin çocuklarını okula gönderebileceğini dile getiren Erdoğan şunları söyledi:

“Yeni dönemde eğitim-öğretime salgın şartlarını da dikkate alarak hem yüz yüze eğitimi hem de uzaktan eğitimi birlikte gerçekleştireceğimiz bir sistemle devam edeceğiz. Ailelerin tercihine göre okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinden başlayarak okullarımızı eğitim-öğretime açıyoruz. Bu uygulama salgının seyrine göre şehirlerimizde farklılık gösterebilecektir.” 

Cumhurbaşkanının açıklamasının üzerine Medyascope‘a konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, yüz yüze eğitimin kıymetini vurguladıktan sonra, “Okulların açılması kararının velilerin tercihine bırakılması, kamusal eğitim sorumluluğunun gerekliliğinin yerine getirilmediğini gösteriyor” dedi.

Yüz yüze eğitim için gerekli önlemlerin alınmadığının altını çizen Aydoğan şöyle konuştu:

“Var olan koşulda kaygılar devam ediyor. Velilerin kararı, tercihi önemlidir ancak sahip olunan olanaklarla tercih etme durumu arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Eğer gerekli önlemler alınmadan okullar açılırsa -özellikle yoksul ailelerin çocuklarının eğitimden kopuşunu net bir tablo olarak gördük- öğrencilerin önlemlerin alınmadığı durumda okullara gelmesiyle birlikte salgın yayılımının daha da fazla artacağını görmek mümkün.

Bütün kaygıları giderecek gerekli önlemlerin alınması yönünde açıklama yapılması gerekirdi. Öğretmen ataması, seyreltilmiş ve aşamalı eğitimin başlatılması için çok temel bir sorumluluk. Öğrencilerimizin sağlıklı ve nitelikli bir eğitim alabilmesi için şart ancak hâlâ öğretmen atamasının gündemde olmadığını görüyoruz. 1 Eylül’de göreve başlatılması gereken 20 bin öğretmen arkadaşımızın göreve başlama süreci işletilmedi. Ek personel ataması şart. Her okulda sağlık görevlisi, temizlik görevlisi bulunması gerekiyor. Okulların ihtiyacı olan bütün temizlik, dezenfektan ve koruyucu malzemenin sağlanması gerekiyor. Sınıflarda fiziksel mesafenin korunması, sınıf mevcutlarının azaltılması, ortak kullanım alanlarında önlem alınması gerekiyor ancak yapılan açıklamada bu içerikte, bu ayrıntıda hiçbir paylaşım yapılmadığını görüyoruz. Eğitime yeterli bütçe ayrılması gerekiyor ama bütçenin gündemde dahi olmadığını görüyoruz.”

Eğitim Sen, 1 Eylül’den beri koronavirüs tespit edilen okulları açıklıyor. Güncel rakamlara göre ise bu sayı 479. Koronavirüs tespit edilen okullarla ilgili Aydoğan, “Milli Eğitim Bakanlığı hâlâ tanı konulan ve temasta olan kurumlara ilişkin hangi önlemlerin alındığına dair kamuoyuna açıklama yapmıyor. Okullarda ne gibi hazırlıklar yapıldığına dair şeffaf bir bilgiye hâlâ sahip değiliz. Bu da tabii ki yaşanan kaygıları artırıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.