Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadına karşı şiddete yönelik geliştirilen Violet projesiyle kadınlar mahkemeye kolayca başvurabilecek

Şiddete maruz kalan kadınların, adalete erişmelerini kolaylaştırmaya yönelik bir dilekçe otomasyon sistemi geliştirildi. Medyascope’a konuşan Violet isimli projenin kurucuları, kadınların dilekçe otomasyonuna gerekli bilgileri doldurarak beş dakika kadar kısa bir sürede mahkemeye başvurmaya hazır bir dilekçe elde edebileceklerini söylediler. 

Violet projesi nedir?

‘’Violet, şiddete maruz kalan kadınların 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair Kanun kapsamındaki haklarına erişmelerini kolaylaştıran bir dilekçe otomasyon sistemi’’ diyen proje kurucusu Zülal Erdoğan, otomasyon sistemine bir bağlantı üzerinden kolayca giriş yapılabildiğini belirtti. 

Bağlantıda formun doldurulması kısmından önce, formun nasıl doldurulması gerektiği ve elde edilen dilekçe ile mahkemeye nasıl başvuru yapılacağı hakkında detaylı bilgi veriliyor. 

‘’Dilekçe otomasyonu sistemi, şiddete uğrayan kadınların adalete erişimini kolaylaştırıyor’’

‘’Her memur 6284 sayılı Kanun kapsamında hangi tedbirlerin alınması gerektiğinin farkında olmayabiliyor’’ diyen proje kurucusu Mehmet Ali Tanrıkulu, bazen de aile içi şiddetin bir şiddet türü olarak görülmediğini söyledi. Tanrıkulu projelerinin bir başka yönüne de değindi: ‘’Kadınlar maruz kaldığı şiddeti herhangi bir kişiye anlatmayı tercih etmeyebiliyor. Bu durumu hiç kimseyle konuşmak zorunda olmadan bir form aracılığıyla bizzat yazıya dökmesi kritik önemde.’’

‘’Ne olursa olsun hukuki süreçte avukatların yardımı gerekli’’

Violet projeleri kurucuları, şiddete uğrayan kadınların dilekçe otomasyonu sistemiyle koruma tedbirlerine başvurabileceklerini belirtirken hukuki sürecin devamında avukatların önemine dikkat çekti. Mehmet Ali Tanrıkulu bu konuda, ‘’Violet projesi avukatlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor, çünkü avukatların yaptığı tek iş dilekçe yazmak değil. Hukuki sürecin doğru ilerletilmesi de çok önemli. Kadınlar baroya başvurarak ücretsiz şekilde avukat yardımına başvurabilir’’ yorumunda bulundu.

‘’Violet projesi kadınlara yol gösterecek’’

Kadınların hukuki süreçte neyle karşılacaklarından emin olamadığını söyleyen Zülal Erdoğan, ‘’Kadınlar kendilerini neyin beklediğini bilemeyebiliyor. Violet projesi onlara hızlı ve kolayca hukuki yardım elde edebilecekleri bir imkan sunuyor’’ dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.