Ticaretin çarkları dönüyor: Temmuzda yıllık toplam ciro %20,2 artarken, perakende cirosu %21,4, perakende satış hacmi de %11,9 yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün, ciro ve perakende satış endekslerinin Temmuz 2020 verilerini açıkladı. Temmuzda yıllık toplam ciro %20,2 artarken, perakende cirosu %21,4, perakende satış hacmi de %11,9 oranında yükseldi.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, temmuz ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksinin %20,2, inşaat ciro endeksinin %14,9, ticaret ciro endeksinin %32,9 arttığı, hizmet ciro endeksinin ise %12,5 azaldığı görülüyor.

Hizmet sektörü ayrıca incelendiğinde ise “konaklama ve yiyecek” hizmetlerinin %40,7 oranında gerilediği ortaya çıkıyor.

Aylık verilere bakıldında görülen ise toplam cironun %11,7 arttığı, sanayi sektörü ciro endeksinin %12,1, inşaat ciro endeksinin %11,5, ticaret ciro endeksinin %11,4, hizmet ciro endeksinin %11,9 yükseldiği yönünde.

Yıllıkta %40,7 oranında gerilemiş görünen “konaklama ve yiyecek” hizmetleri, aylıkta ise %33,2 ile en çok yükselen endeks.

Perakendede satışlar arttı

Öte yandan cari fiyatlarla perakende ciro ise temmuzda yıllık %21,4 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %24,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %27,3, otomotiv yakıtı satışları %3,3 yükseldi.

Perakende ciro, aylıkta da yükselme eğilimini sürdürdü. Cari fiyatlarla perakende ciro temmuz ayında bir önceki aya göre %10,7 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları %4,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %14,6, otomotiv yakıtı satışları %11,9 yükseldi.

Perakende ciroda alt kalemler itibarı ile yıllık en çok artış %119,9 ile “posta veya internet üzerinden haberleşme”de, aylık en çok artış da %32,8 ile “tekstil, giyim ve ayakkabı”da yaşandı.

Öte yandan temuzda perakende satış hacmi de yıllık %11,9 arttı. Aynı ayda perakende satış hacmi yıllık olarak gıda, içecek ve tütün satışlarında %12,3, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) %13,9, otomotiv yakıtı satışlarında %7,2 yükseldi.

Perakende satış hacmi aylık olarak da %9,5 arttı. Aylık artış, gıda, içecek ve tütünde %5,9, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) %13, otomotiv yakıtı satışlarında %6,4 oldu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş