Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi’nden Türkiye’nin sorunlarına yönelik dokuz maddelik çözüm önerisi

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, iktidara gelmeleri halinde hayata geçirecekleri dokuz çözüm maddesini açıkladı. Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun yaptığı açıklamada çoğulculuğa, kuvvetler ayrılığına ve Kürt sorununa özel vurgu yapıldı. 

DEVA Partisi, 15 Eylül Uluslararası Demokrasi günü vesilesiyle iktidara gelmeleri durumunda hayata geçirecekleri dokuz maddelik çözüm önerilerini paylaştı. Yeneroğlu’nun “Etnik, dini, mezhebi ve kültürel çeşitliliğimizi dikkate alarak daha kapsayıcı bir vatandaşlık anlayışı geliştireceğiz” diye özetlediği çözüm önerilerinde çoğulculuk vurgusu öne çıktı.

Türkiye’de demokrasinin geriye gittiğini söyleyen Yeneroğlu, “Ne yazık ki çoğulcu yapımızın ve toplumsal barışın bilinçli olarak zedelendiği, temel hak ve özgürlüklerin ciddi biçimde sınırlandırıldığı ve giderek fakirleştiğimiz günlerden geçmekteyiz” diye konuştu.

İktidarın şahsileştiğini, yasama, yürütme ve yargının tek elde toplandığını belirten Yeneroğlu, farklı düşünce, inanç ve yaşayışları içinde barındıran çoğulcu yapıya ve barışa inancın azaldığını söyledi.

Demokrasinin önünde engel olarak gördükleri, acil çözüm bekleyen sorunları sıralayan Yeneroğlu, DEVA Partisi’nin iktidara gelmesi halinde hayata geçireceği dokuz maddeyi şöyle açıkladı:

Özgürlük, eşitlik ve adalet ilkeleri doğrultusunda tüm vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini en geniş anlamda kullanmalarını sağlayacağız.

– Açık ve demokratik toplumun şartlarının oluşmasını sağlayarak, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engelleri kaldıracağız.

– Basının görevini bağımsız bir şekilde ve kaygı duymaksızın yerine getirdiği, güvenli, çoğulcu ve elverişli bir ortam oluşturacağız.

“Kürt sorununu temel haklar çerçevesinde çözeceğiz”

– Alevi vatandaşlarımızın başta cemevlerine ilişkin talepleri olmak üzere inanç, düşünce ve davranış temelinde birikmiş sorunlarının çözüme kavuşturulması için gerekli adımları atacağız.

– Kürt sorununu demokratik zeminde ve özgürlükleri genişleterek temel haklar çerçevesinde çözeceğiz.

– Etnik, dini, mezhebi ve kültürel çeşitliliğimizi dikkate alarak daha kapsayıcı bir vatandaşlık anlayışı geliştireceğiz.

– Cinsiyet ayrımına yol açan mevzuatı yeniden düzenleyerek, devletin bütün eylem, işlem ve kararlarında cinsiyet eşitliğini hâkim kılacağız.

– Toplumsal talepleri merkeze alan, tüm farklılıkları değerli gören toplumsal sözleşme niteliğindeki katılımcı, çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasayı hayata geçireceğiz.

– Sivil toplumun güçlendirilmesi ile STK’ların ifade özgürlükleri ve bağımsızlıkları için mücadele edeceğiz. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.