Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Sözcü’nün Kaftancıoğlu haberi eksiklerle dolu ve tek yanlıydı

Medya ombudsmanı Faruk Bildiricikişisel blogunda yayımladığı yazısında, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu‘nun “Atatürk” yerine “Gazi Mustafa Kemal” demesi üzerine Sözcü gazetesinde çıkan haberi ele aldı. Sözcü gazetesinin Kaftancıoğlu ile ilgili haberinin eksiklerle dolu ve tek yanlı olduğunu belirten Bildirici, “Öncelikle belirteyim, Canan Kaftancıoğlu’nun ‘Atatürk’ soyadını anmaması ve Uluç Gürkan’ın sorusuna ilişkin yanıtı haber değeri taşıyor. Haber değeri olduğunun en büyük göstergesi de haberin yayımlanmasının ardından gelen tepkiler, tartışmalar ve haberlerin yayılma hızı. Bu kadar büyük ilgi ve itirazla karşılaşması, Kaftancıoğlu’nun toplantıdaki sözlerinin yazılmasının ne kadar doğru olduğunu kanıtlıyor. Ancak her ne kadar Sözcü’nün açıklamasında bir köşe yazısı olduğu vurgulansa ve ‘Haber kutsal ve yorum hürdür’ denilmiş olsa da burada bir makale değil, bir haber söz konusu. Gerçi bir köşe yazısı için de aynı habercilik kuralları geçerlidir. Ama bir köşe yazarı tarafından kaleme alınmış olan bu metin aktüel bir gelişmenin aktarılması üzerine kurulmuş. Üstelik de yazar yorum yapmamış, Mustafa Kemal’in Atatürk soyadını almasına dair bilgiler vermiş, analiz yapmış.  Kaftancıoğlu’nun sözlerinin ‘Cumhuriyet devrimlerine hayır’ dediği anlamına geldiği yorumunu yapan Uluç Gürkan. Serpil Yılmaz, Uluç Gürkan’ın yorumunu alıp bir kutu olarak metne eklemiş. Bu da metnin bir köşe yazısı değil haber formatında kabul edilmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.