Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papua Yeni Gine Polis Teşkilatı Bakanı Bryan Kramer, yolsuzluk ve kaçakçılık gibi suçlara karışan polislere karşı “bir nesil sürecek” savaş başlattı

Papua Yeni Gine Polis Teşkilatı Bakanı Bryan Kramer, teşkilattaki çok sayıda polisin bulaştığı yolsuzluk, silah kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti gibi suçlara savaş açtı. 45 yaşındaki Kramer, teşkilatın suç ve yolsuzluklardan temizlenmesinin bir nesil sürebileceğini ve vereceği bu savaşın kendi hayatına mal olabileceğini söyledi.

Papua Yeni Gine’de polis teşkilatından sorumlu bakan Bryan Kramer, ülkenin bağımsızlık yıldönümü olan 16 Eylül’de (çarşamba) teşkilatta görev yapan çok sayıda polisin bulaştığı yolsuzluklara, silah kaçakçılığına ve uyuşturucu suçlarına karşı bir savaş başlattığını duyurdu.

Düzenlediği basın toplantısında, teşkilattan sorumlu bakan olarak görev yaptığı 15 aylık süre zarfında teşkilatın tamamen bir kargaşa içinde ve yolsuzluklarla dolu olduğunu gördüğünü belirten Kramer “Yolsuzlukla mücadele etmekle görevli olan bu teşkilat, yolsuzluk eylemlerinde lider teşkilat haline gelmiş. Buna ek olarak teşkilat içerisinde disiplin sorunları ve başıboşluk kültürü de var” diye konuştu.

Papua Yeni Gine Polis Teşkilatı Bakanı Bryan Kramer

Bakan Kramer’e göre, ülkenin başkenti Port Moresby’de görev yapan bazı kıdemli memurlar, emekli polis fonlarından düzenli olarak para çalmalarının yanında organize suçlar, uyuşturucu ve ateşli silah kaçakçılığı, yakıt çalma, sigorta dolandırıcılığı ve hatta polis ödeneklerini kötüye kullanma gibi ağır suçlara da karışmış durumda. 

Kramer’in ekibinde görev yapan Komiser David Manning ise Papua Yeni Gine Polis Teşkilatı’nı “üniformalı suçlular” olarak tanımlayarak teşkilattaki suçluları ifşa ve tasfiye etmek için kararlılıkla çalışacaklarını belirtti. Şu anda teşkilatın “temel ahlaki değerlerden yoksun olduğunu” belirten Manning, bu polislerin yasalara saygı duymadıklarını ve herhangi bir görev, bağlılık veya sadakat duygusu içinde olmadıklarını da sözlerine ekledi.

Hükümet içinde çalışmaya başladığından beri ülke genelindeki sistematik yolsuzlukların boyutunu daha net görmeye başladığını belirten Kramer, “Bazı şeylere içeriden bakabildiğim günden beri ülkedeki yolsuzluğun boyutlarını daha iyi görebiliyorum. Yolsuzluk, siyaset ve iş dünyasının her alanına o kadar köklü bir biçimde ve yerleşik ki neredeyse sıradan bir durum haline gelerek hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyor. Ülke çöküşün eşiğinde ve ülkenin daha fazla batmasını durdurmak beş yıl, bütün bunları tersine çevirmek ise onlarca yıl sürebilir” dedi.

Kramer ayrıca kendi Facebook hesabında, “Yaptığım şey yüzünden eninde sonunda öldürüleceğimden hiç şüphem yok. Milyarlarca kamu fonunu çalanların önüne geçtiğinizde, sizden kurtulmak için ne gerekiyorsa yapacaklardır” mesajını paylaştı.

45 yaşındaki Kramer, Haziran 2019’da göreve gelmeden önce eski Başbakan Peter O’Neill’ın iktidarının sona ermesine neden olan “banka kredisi skandalının” ortaya çıkmasında etkili bir isim olmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.