Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FinCEN Belgeleri: Sızdırılan raporlar, 2 trilyon dolarlık olası yolsuzluğu ortaya çıkardı

Uluslararası bir araştırmacı gazeteci grubuna sızdırılan belgeler, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) finansal sistemi aracılığıyla yapılan yaklaşık 2 trilyon dolarlık olası yolsuzluğu ortaya çıkardı. Belgelere göre JP Morgan, HSBC, Deutsche Bank gibi büyük bankalar, yüksek meblağda şüpheli paranın aktarılmasında rol oynadı.

ABD merkezli haber sitesi Buzzfeed News’e sızdırılan, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) ve dünyanın farklı yerlerinden 400 gazeteci ile paylaşılan gizli finansal kayıtlar, büyük bankaların 2 trilyon doları bulan olası kara paranın transferinde oynadığı rolü ortaya koydu. Buzzfeed, belgelerin kaynağının kim olduğuna ilişkin açıklama yapmadı.

Deutsche Bank Genel Merkezi, New York – Alex Fradkin 

Sızıntı, ABD hükümetinin Mali Suçları Uygulama Ağı’na (Financial Crimes Enforcement Network – FinCEN) gönderilen, SAR (suspicious activity reports) olarak bilinen iki binden fazla şüpheli faaliyet raporundan oluşuyor. FinCEN Belgeleri olarak anılan sızıntı, son yıllarda ortaya çıkan Panama ve Paradise belgeleri gibi vergi kaçırmalar ve kara para aklama operasyonlarına ilişkin bilgiler içeriyor.

FinCEN, ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı olarak çalışıyor. Bankalar, dolarla yapılan şüpheli finansal işlemleri, ülke sınırları dışında yapılmış olsa dahi FinCEN’e bildiriyor. Bankalar müşterileriyle ilgili SAR raporları hazırlasalar da müşterileriyle ilişkilerini kesmek zorunda bırakılmıyor.

1999-2017 döneminde 2 trilyon dolarlık şüpheli banka işlemi yapılmış

Sızdırılan belgeler 1999 ile 2017 yılları arasındaki 2 trilyon doları bulan şüpheli banka işlemine dair bilgi veriyor. ICIJ’e göre belgeler, büyük bankaların, ABD hükümeti tarafından yaptırıma tabi tutulan kişilere bile finansal hizmet sağladığını gösteriyor. 

Belgelerde, ABD Başkanı Donald Trump‘ın 2016 başkanlık seçimi kampanyasını birkaç ay yürüten Paul Manafort‘un da adı geçiyor. Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e danışmanlık yaptığı ortaya çıkınca Trump için çalışmayı bırakan Manafort, daha sonra dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığından hüküm giydi. Belgelere göre, Manafort ile ortaklarının paravan şirketleri arasındaki para transferleri, ABD merkezli JP Morgan bankası aracılığıyla yapıldı.

BBC’nin “FinCEN Belgeleri raporlama ekibi”nin haberine göre, İngiltere’nin en büyük bankası HSBC, dolandırıcı oldukları belgelenmiş suçluların bir Ponzi düzeninden (yatırımcılara kendi paralarından kazanılan veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödeme yapılan bir dolandırıcılık yöntemi) para transfer etmelerini sağladı. 

Deutsche Welle’nin haberine göre ise belgeler, 2 trilyon doları aşan para transferinin 1.3 trilyon dolarının Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank aracılığıyla yapıldığını gösterdi. Belgelere göre Deutsche Bank, İran ve Rusya’ya yönelik yaptırımların delinmesine imkan sağlayan şüpheli kuruluşlar için para transfer etti.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, belgelerde Türkiye’den banka hesaplarının gönderici veya alıcı olduğu 538 işlem şüpheli olarak kaydedildi. 70 milyon dolardan fazla şüpheli para, Türkiye’deki banka hesaplarına aktarıldı, Türkiye’den yurtdışına 71 milyon dolarlık şüpheli havale yapıldı.

FinCEN, bu ayın başlarında belgelerin sızdırılmasını kınayarak konuyu ABD Adalet Bakanlığı’na havale ettiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Mali Suçları Uygulama Ağı, çeşitli medya kuruluşlarının, yasadışı şekilde ifşa edilen şüpheli faaliyet raporlarına (SAR) ve başka hassas hükümet belgelerine dayanan bir dizi haber yayınlama niyetinde olduğunun farkındadır. FinCEN’in daha önce de belirttiği gibi, SAR’ların izinsiz olarak ifşa edilmesi, ABD’nin ulusal güvenliğine zarar verebilecek, hukuki soruşturmaları etkileyebilecek ve bu tür raporları dosyalayan kurum ve kişilerin güvenliğini tehdit edebilecek bir suçtur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.