Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD seçimleri öncesi Patagonia tekstil firmasının ürünündeki mesajlı etiket viral oldu: “Pisliklere oy vermeyin”

Çevre kirliliği ve iklim değişikliği konularında duyarlı giyim markası Patagonia, ürettiği şortlara “Pisliklere oy vermeyin” yazan iç etiketler koydu. Firma, etiketler aracılığıyla verdiği mesajla iklim değişikliğini reddedenlere meydan okudu. 

Dış mekan kıyafetleri üreticisi Patagonia’nın sözcüsü Tessa Byars’ın açıklamasına göre, firmanın kurucusu Yvon Chouinard, bir süredir tüketicilere “Pisliklere oy vermeyin” mesajları iletiyor. Chouinard, iklim krizini inkâr eden politikacılara atıfta bulunarak, onların “iklim krizinin farkında olmadıkları için değil, cepleri petrol ve gazdan gelen paralarla dolu olduğu için krizi görmezden geldikleri” uyarısında bulunuyor.

Twitter’da viral olan “Pisliklere oy vermeyin” mesajlı etiket, iklim krizi inkârcılarına karşı mücadele veren firmanın en son hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Patagonia’nın hukuk başdanışmanı Hilary Dessouky yaptığı açıklamada, “Patagonia, kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde seçmenlerin oy kullanmasını sağlamak için üzerine düşeni yapmaktadır. Zaten bu seçim, oy verme konusunda yanlış bilgilendirmeler, oy kullanma engellemeleri ve ABD posta servisi gibi insanların güvenli bir şekilde oy kullanmasına olanak tanıyan temel oylama hizmetlerini kesmeye yönelik tehditlerle gölgelenmiş durumda” dedi.

Dessouky’ye göre Patagonia, kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanmaları için çalışanlarının izinlerini düzenleyecek, vatandaşları oy kullanmaya, çalışanlarını anket çalışanı olarak hizmet etmeye ve seçimle ilgili bilgilerin paylaşması hizmeti vermeye teşvik edecek.

Firma, 2017 yılında da web sitesinin ana sayfa görselini değiştirerek siyah bir arka plana karşı dev beyaz harflerle, “Başkan arazinizi çaldı” yazan bir mesaj yayınladı. Mesaj, Trump yönetiminin çevre politikalarına karşı farkındalık yaratmayı amaçlıyordu.  

Öte yandan Under Armour ve Nike gibi diğer giyim firmaları da küresel salgın ve ırkçılık sebebiyle kriz yaşayan ABD’de, seçimlere katılımı artırmak için girişim başlattı.

Under Armour, “Oy vermek için koş” kampanyası düzenlerken Nike, “Oy verme zamanı” mesajları paylaşarak insanları oy kullanmaya teşvik etmeye çalışıyor.

ABD’deki yüzlerce şirket de çalışanlarına oy kullanabilmeleri için seçim günü izin verecek.

Derleyen: Pınar Lombaard

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.