Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İspanya’da günlük vaka sayısı 10 bini geçti, Meksika’da hastaneler yetersiz olduğu için hastalar evlerinde ölmeyi tercih ediyor

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bugüne kadar 671 binden fazla koronavirüs vakasının görüldüğü İspanya’da günlük vaka sayıları 10 bini geçti. Küba’da koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle son 25 yılın en büyük gıda krizi başladı. Kasım ayında günlük 50 bin vakayı görmeyi bekleyen İngiltere’de önlemler artırılıyor. Hastane kapasitesinin yetersiz olduğu Meksika’da koronavirüs hastaları evlerinde hayatlarını kaybediyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İspanya’da günlük vaka sayısı 10 bini geçti

İspanya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, toplam vaka sayısının 671 bin 400’ü geçtiği ülkede günlük vaka sayıları 10 binin üzerinde seyrediyor. 22 Eylül Salı günü itibarıyla toplam 30 bin 663 kişi virüsten dolayı hayatını kaybetti. 

İspanya, haziran ayı sonunda ülke çapındaki koronavirüs tedbirlerini kaldırma kararı almıştı. Temmuz ayından itibaren mağazaların, barların, restoranların ve plajların yeniden açıldığı İspanya, yabancı turistleri de ağırlamaya başlamıştı. Yaz döneminde gece hayatının ve toplu aktivitelerin yeniden canlanması, İspanya’da vaka sayılarının hızlı bir şekilde artmasına sebep oldu.

Mayıs ayında koronavirüsten kaynaklı ölüm oranının yüzde 12 olduğu ülkede bu oran eylül ayındayüzde 6,6’ya geriledi. Ülkede birçok yerel yönetim kamuya açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirirken Katalonya bölgesinde yerel yönetim, yaklaşık 3 milyon insana evlerinde kalmaları çağrısında bulundu. 

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içerisinde en uzun yaşam süresine sahip ülke olan İspanya, diğer birçok ülke gibi yalnızca koronavirüs testi pozitif çıkan ölümlerini listeye ekliyor. Ülkenin virüsten en çok etkilenen iki bölgesi başkent Madrid ve Katalonya’da cenaze evleri tarafından bildirilen doğrulanmış veya şüpheli ölümler hükümete bildiriliyor ancak İspanya Sağlık Bakanlığı bu ölümleri listelere dahil etmiyor. Yerel yönetimlerin bölgelerine göre paylaştığı istatistikler, ölümlerin ve hasta sayısının açıklanandan daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

Koronavirüs salgını Küba’da gıda krizine sebep oldu

Güçlü bir sağlık sistemine sahip olan Küba, koronavirüs döneminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından uygulanan yaptırımlar ve ülkeye gelen turistlerin azlığı sebebiyle ekonomik yıkım yaşıyor.

Son 25 yılın en büyük gıda kriziyle karşı karşıya olan ülkede, yiyecekler genellikle yalnızca devlet tarafından işletilen ve dolar cinsinden ücretlendirilen mağazalarda bulunuyor. Ancak salgından dolayı yavaşlayan ticari faaliyetler sebebiyle bu mağazalarda yeterli stok bulanamıyor ve fiyatların yüksekliği dikkat çekiyor.

Rainer Companioni Sánchez isimli bir Küba vatandaşı, hükümet tarafından işletilen bir süpermarkete girebilmek için iki saat sıra beklediğini ve konserve ete 3 dolar harcadığını belirtti. Sanchez, süpermarkette 17 kiloluk jambonun yaklaşık 230 dolara ve bir peynir kabının 149 dolara satıldığını belirterek raflarda tavuk veya yağ da bulunamadığını belirtti. 

Kasım ayında günde 50 bin vaka sayısı bekleyen İngiltere’de önlemler artırılıyor

Yaz aylarında plajların ve barların yeniden açılmasıyla, çocukların okula ve çalışanların işyerlerine dönmesiyle birlikte İngiltere’de koronavirüs vakaları artışa geçti. Hükümetin tıbbi danışmanlarının pazartesi günü (21 Eylül) ortaya koyduğu raporlara göre, vakalar bu hızda artmaya devam ederse ülkede bir aydan kısa bir süre içerisinde günlük 50 bin vaka görülebilir ve bu da kasım ayı ortasında günlük yaklaşık 200 ölüme sebep olabilir.

İngiltere’de vaka sayıları artarken barlar ve restoranlar vaka sayılarındaki artışı önleme kapsamında saat 22.00’den sonra kapanmak zorunda kalacak. İngiliz hükümeti ayrıca, polise barlarda iki metrelik sosyal mesafeye uyulmadığı takdirde 1000 sterlin para cezası kesme ve gözaltına alma yetkisi de tanıdı.

Öte yandan, İngiliz Müzisyenler Birliği’nin 2 bin üyesiyle yapılan bir anket, müzisyenlerin yüzde 34’ünün salgın sırasında karşılaştıkları mali zorluklar nedeniyle sektörü tamamen bırakmayı düşündüklerini ortaya koydu. Müzisyenlerin neredeyse yarısı sektörleri dışında iş bulmuş durumda. İzinde olan veya meslek destek programları kapsamında kalan müzisyenlerin yüzde 87’si, desteklerin ekim ayında sona ermesi durumunda çeşitli mali zorluklarla karşılaşacaklarını belirtiyor. 

Hastaneler yetersiz olduğu için Meksika’da hastalar evde ölmeyi tercih ediyor

Meksikalı tamirci Martin Urdiain (61), koronavirüs tedavisi için hastaneye gitmeye karar verdiğinde artık çok geç olmuştu. Urdiain ertesi gün hayatını kaybetti. Urdiain ve eşi hastalandıklarında hastaneye gitmek yerine Mexico City’deki evlerinde kalmayı tercih etti. Urdiain’in erkek kardeşi, ‘‘Hastanelerdeki doluluk oranı ve yetersiz bakım hakkında haberlerde gördüklerinden dolayı şüpheliydi ancak durumu daha da kötüleşince hastaneye gitti” diye konuşurken Meksika’da, hastanelerin kapasiteleri hakkındaki tartışmalar giderek artıyor. Hükümete göre, ülkedeki hastanelerin yetersiz kapasitede olması yıllar boyu süregelen ihmalkârlığın bir sonucu.

Meksika’da yaşayan bir başka koronavirüs hastası olan Jessica Castillo (43) ise hastaneye ayak basmak yerine, Meksika’nın merkezinde bulunan Hidalgo eyaletindeki evinde bir hafta boyunca intihar etmeyi düşündüğünü belirterek “Soluduğum havanın ciğerlerime girmediğini hissettim ancak hastaneye gidersem asla geri dönmeyeceğim diye düşündüm” diyor. Diyabet ve hipertansiyon gibi yan hastalıklara sahip olan Castillo, halk sağlığı sistemine olan güvensizliğinin yalnızca salgın dönemine dayanmadığını anlatıyor.

Doktor Mayra Reyes ise hastanelerde yıllardır ekipman eksikliği olduğunu belirterek, bu yılın başında çalıştığı hastanede parasetamol bile bulamadıklarını söylüyor. 

Meksika, koronavirüsten kaynaklanan 73 binden fazla ölüm ve 700 bini aşan vaka sayısıyla dünyanın dördüncü en yüksek koronavirüs vakasına sahip ülkesi olmasına rağmen hükümet bunun nüfusa bağlı bir durum olduğunu belirtiyor.

Hindistan’da salgın artarken Tac Mahal yeniden ziyarete açıldı

Vaka sayılarının hızlı bir artış içinde olduğu Hindistan’da, Agra şehrinde bulunan dünyaca ünlü anıtmezar Tac Mahal, artan vaka sayılarına rağmen koronavirüs salgını nedeniyle zarar gören ekonomiyi canlandırmak üzere pazartesi günü yeniden açıldı. 

1,3 milyar insana ev sahipliği yapan Hindistan, bugüne kadar 5,4 milyondan fazla koronavirüs vakası açıkladı. Başbakan Narendra Modi’nin ülkedeki kısıtlamaları devam ettirmek konusunda isteksiz olduğu kaydedilirken ülkede artan vaka sayılarına rağmen birçok kısıtlama kaldırılmış durumda. 

Yılda yedi milyona yakın ziyaretçi alan ancak mart ayından beri kapalı olan Tac Mahal’de günlük ziyaretçi sayısı normalin dörtte birine düşürülerek beş bin kişi ile sınırlandırıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.