Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye İstatistik Kurumu hesaplama yöntemini değiştirdi, tüketici güven endeksi 20,1 puan iyileşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün, Eylül 2020 tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Bu endeksin özelliği, artık işsiz sayısı ve tasarruf etme ihtimali beklentisini içermemesi. TÜİK dün Avrupa Komisyonu’na uyum için Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü’nün önerileri doğrultusunda bu iki göstergeyi tüketici güven endeksi hesabından çıkaracağını duyurmuştu.

Yeni hali ile tüketici güven endeksinin Eylül 2020 değeri 82 oldu. Eski hesaba göre ise eylülde endeks değeri 61,8 seviyesinde. Endeksten artış gösteren ve negatif etkisi bulunan işsiz sayısı beklentisinin çıkarılmasıyla birlikte endeks birden 20,1 puanlık sıçrama ile 82 seviyesine yükselmiş oldu.

Bugüne kadar 18 soru için alt endeksler hesaplayıp, hanenin maddi durum, genel ekonomik durum, işsiz sayısı ve tasarruf etme ihtimali beklentilerinden oluşan dört alt endeksin aritmetik ortalamasını alarak hesaplama yapan TÜİK yeni yöntemle hanenin maddi durumu, hanenin maddi durum beklentisi, genel ekonomik durum beklentisi ve dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi göstergelerini dikkate alıyor.

TÜİK’in hesaplamalarına göre, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi ağustos ayında 67,9 iken, eylül ayında yüzde 5,8 oranında artarak 71,8 oldu. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi ağustos ayında 77,8 iken, eylül ayında yüzde 1,7 oranında artarak 79,1 oldu. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi ağustos ayında 79,5 iken, eylül ayında yüzde 4,8 oranında artarak 83,3 oldu. Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ağustos ayında 92,6 iken, eylül ayında yüzde 1,3 oranında artarak 93,8 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.