Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, ABD seçimlerini etkilemek için açılan Çin merkezli sahte hesap ve sayfaları kapattığını duyurdu

Sosyal medya platformu Facebook, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerini etkilemek için açılan Çin merkezli birçok sahte hesap ve sayfanın tespit edilerek kapatıldığını duyurdu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Facebook Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher, salı günü (22 Eylül) yaptığı açıklamada, ABD siyasetini ve ülkede 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerini etkilemek için Çin’de açıldıkları tespit edilen 155 sahte hesabın, 11 sayfanın, dokuz grubun ve altı Instagram hesabının kapatıldığını duyurdu. Açılan sahte hesap ve sayfaların Pekin yönetimiyle doğrudan ilişkili olup olmadığının bilinmediğini belirten Gleicher, bu hesap ve sayfaların 3 Kasım’daki seçimlerde yarışacak ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat başkan adayı Joe Biden’ın hem lehine hem de aleyhine paylaşımlar yaptıklarını söyledi.

Açılan sahte sayfalardan birini yaklaşık 133 bin kişinin, grupları ise yaklaşık 61 bin kişinin takip ettiğinin altını çizen Gleicher, bu sayfa ve gruplardan en az ikisini takip eden 155 sahte hesabın da kapatıldığını belirtti.

Gleicher, açılan hesap ve sayfaların ABD’de popüler olmadığını belirterek “Sayfa ve grupları beğenen ABD kökenli vatandaşların sayısı üç binden az” diye konuştu.

Çin’in Vaşington Büyükelçiliği ise sahte hesapların Çin hükümetiyle ilişkili olmadığını belirterek Pekin yönetiminin 3 Kasım’da yapılacak seçimleri etkilemeye çalıştığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Facebook’un Çin’de açılan hesaplar konusunda ortak çalışma yürüttüğü çevrimiçi analiz platformu Graphika’nın yöneticilerinden Ben Nimmo, açılan sahte hesap ve sayfaların 2016’nın sonlarında faaliyete geçtiğini ve ilk olarak Çin’in askeri faaliyetleri hakkında paylaşımlarda bulunduğunu belirtti. Bu hesapların 2018 yılından itibaren Güney Çin Denizi’ndeki ABD-Çin gerginliğiyle ilgili paylaşımlar yapmaya başladıklarını belirten Nimmo, sahte hesapların son aylarda ise hem Trump hem de Biden için Facebook hayran sayfaları oluşturduğunu ve adayları savunmaktan çok seçimlerin önemine dikkat çekmeye odaklanan paylaşımlar yaptıklarını söyledi.

ABD istihbarat kurumları tarafından geçen ay yayınlanan bir değerlendirmede, Çin’in ABD başkanlığı için Joe Biden’ı tercih ettiği ancak seçimi etkileme çabalarını daha çok yerel politikacılar üzerinde yoğunlaştırarak ulusal seçimleri etkilemeye çalışmak için henüz önemli girişimlerde bulunmadığı belirtilmişti. İstihbarat yetkilileri, Çin’in 2016 seçimlerinde Ruslar tarafından uygulanan taktiklerin benzerlerini kullanarak 3 Kasım’daki seçimleri etkileyebilecekleri konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylemişti.

Facebook ayrıca, Filipinler’deki bir devlet kurumu adına çalışan koordineli bir manipülasyon kampanyasının tespit edilerek siteden kaldırıldığını duyurdu. 57 Facebook hesabı, 31 sayfa ve 20 Instagram hesabını içeren bu kampanyanın Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte lehine paylaşımlar yaptığı belirlendi.

Bir başka teknoloji devi Microsoft ise geçen hafta yaptığı açıklamada, 3 Kasım’daki seçimler için hem Trump hem de Biden’ın kampanyaları hakkında bilgi toplamayı amaçlayan Çin kökenli çeşitli faaliyetler gözlemlendiğini tespit edildiğini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.