Özgür gazeteciliğe destek olun
Close this search box.

BM Genel Kurul Toplantısı’nda “Soğuk Savaş” gündemi: ABD ve Çin birbirlerini hedef aldı

Koronavirüs önlemleri nedeniyle çevrimiçi yapılan Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Toplantısı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki gerilimle başladı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’i koronavirüs salgınının dünyaya yayılmasına sebep olmakla suçlarken Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, salgın idaresi ve çevreci yaklaşımlarda ülkesinin attığı adımları vurgulayarak BM üyelerini “birlikte hareket etmeye” çağırdı.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Toplantının açılış konuşmasının yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres dünyanın içinde olduğu durumu İkinci Dünya Savaşı sonrasına benzeterek, “Birlikte, yeni bir dünyanın inşasına başlamalıyız” dedi. Yine aynı benzerlik üzerinden savaşın ardından Sovyetler Birliği ile ABD arasında yaşanan “Soğuk Savaş” dönemine dikkat çeken Guterres, Çin ile ABD arasındaki mevcut gerilimin Soğuk Savaş’a dönmemesi konusunda uyarıda bulundu: “Dünyamız, iki en büyük ekonomik gücün kendi finansal kuralları, kendi internetleri ve kendi yapay zekâlarıyla dünyayı ikiye bölmesini kaldıramaz.”

Trump, koronavirüs konusunda yine Çin’e yüklendi

ABD Başkanı Donald Trump canlı bağlantıyla katıldığı toplantıda, koronavirüs konusunda Çin’i eleştirmeye devam etti. “Koronavirüsün insandan insana bulaştığına dair herhangi bir kanıt olmadığını söyleyen Çin hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs hakkında yanlış bilgi verdi” diyen Trump, Pekin yönetiminin “koronavirüsün dünyaya yayılmasından sorumlu olduğunu” ve “yönetimden hesap sorulması gerektiğini” söyledi.

Şi Cinping’den Trump’a koronavirüs ve çevre mesajı

Toplantıda Çin cephesinden ise birlik mesajları geldi. Toplantıya bir video mesajla katılan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, koronavirüs konusunda gerçekleri politize etmekten kaçınılması gerektiğini söyleyerek, isim vermeden ABD yönetimini eleştirdi. Ülkelerin sorunlar karşısında birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Cinping, tek taraflı hareketlerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında iklim değişikliğine ve çevre sorunlarına da değinen Cinping, Çin’in 2060 yılından önce karbon gazı emisyonlarını ciddi şekilde azaltarak “karbon nötr” olacağını açıkladı. Cinping, bütün ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele etme konusunda işbirliği yapmaya davet etti.

Dünyanın en çok karbon salımı yapan ülkesi Çin olduğundan, Pekin bu alanda koyduğu hedefleri tutturabildiği takdirde küresel iklim değişikliği mücadelesi adına önemli bir başarıya imza atmış olacak.

Analistlere göre, Cinping’in konuşmasında yer alan “iklim değişikliği vurgusunun” zamanlaması oldukça önemli. Trump, geçen yıl ABD’yi küresel iklim değişikliği ile mücadele adına yapılmış en önemli girişim olan Uluslararası Paris Anlaşması’ndan çıkardığını açıklamıştı. 3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerine bir aya yakın bir süre kalmışken iklim değişikliği ABD’li seçmenler için önemli bir konu olmayı sürdürüyor. Trump’ın rakibi Demokrat aday Joe Biden, başkan seçildiği takdirde ABD’nin karbon emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek doğrultusunda 2 trilyon dolar harcayacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük çevreci sivil toplum kuruluşlarından olan Greenpeace’in Çin analisti Li Shuo, Cinping’in konuşmasını “İklim değişikliği konusunu jeopolitik çıkarları doğrultusunda gündemde tutacağını gösteriyor” diyerek değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor.

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.