Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tesla, Çin’den getirilen elektrikli otomobil parçalarına fahiş gümrük vergileri uygulayan ABD hükümetine dava açtı

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, pazartesi günü (21 Eylül) Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) Çin’den ithal edilen otomobil parçalarına fahiş gümrük vergileri uyguladığı için dava açtı. ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan kararnameyle uygulamaya konan ek tarifelerin kaldırılmasını ve bugüne kadar ödenen gümrük vergilerinin faiz ile geri ödenmesini talep eden Tesla’ya Volvo, Ford ve Mercedes-Benz gibi otomobil şirketleri de destek veriyor. 

Derleyen: Sema Kahriman

Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın öncülüğünde açılan davada, ABD hükümetinin yanı sıra, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Gümrük Bakanı Mark Morgan’ın da ismi geçiyor. Çin’den ihraç edilen elektrikli otomobil parçalarına uygulanan yüzde 25 vergi zammını “yasadışı dayatma” olarak tanımlayan Tesla, açtığı dava sonucunda vergilerden muaf tutulmayı umuyor. Şirket ayrıca daha önce ödediği gümrük vergilerinin faizlerle birlikte geri ödenmesini talep ediyor. 

Lighthizer, geçen yıl Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın “Tesla Model 3” aracı içerisine yerleştirilecek olan ekranların üzerindeki vergi zammını düşürme yönündeki talebini reddetmişti.

Davada Tesla’ya destek veren Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz, kanunların şirketlere zarar verecek çapta bir ticaret savaşı yürütme hakkı vermediğini belirterek fahiş vergi zamlarını “sınırsız bir ticaret savaşı” olarak tanımladı.

Trump yönetimi, 2020 yılının başlarında Çin’den ithal edilen ürünlere yüzde 25 gümrük vergi zammı uygulamaya başlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.