Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: Netanyahu, Vaşington’a kelimenin tam anlamıyla kirli çamaşırlarını getiriyor

Washington Post’ta çarşamba günü (23 Eylül) yayımlanan habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kirli çamaşırlarını Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yaptığı seyahatler sırasında yıkatıyor. İsimlerinin gizli kalması şartıyla gazeteye konuşan Beyaz Saray’ın bazı konukevi çalışanları, Netanyahu’nun, Vaşington seyahatleri sırasında çantalar, hatta valizler dolusu kirli çamaşırını beraberinde getirdiğini söyledi. İsrail basınına da yansıyan haberde sözkonusu iddiaların, Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davasındaki şahitlerden biri tarafından dile getirilen, 10 yıl öncesine dair benzer iddialarla uyuştuğuna dikkat çekildi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu

Beyaz Saray’ın konukevinde sunulan çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti, Vaşington ziyaretleri sırasında bütün dünya liderlerinin yararlanabileceği bir çeşit jest. Ancak yoğun programları ve kısa süreli ziyaretleri göz önünde bulundurulduğunda birçok dünya lideri, bu hizmetten nadiren yararlanabiliyor. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Beyaz Saray çalışanları arasında, yanında getirdiği çantalar hatta valizler dolusu kirli çamaşırlarıyla biliniyor. 

Yabancı bir devlet liderlerinin Vaşington ziyaretiyle ilgili detayları paylaştığı için kimliğinin açıklanmaması şartıyla Washington Post’a konuşan bir Beyaz Saray çalışanı, “Yalnızca Netanyahular her gelişlerinde bize valizler dolusu kirli çamaşır getiriyorlar. Birkaç seyahatlerinden sonra bunun kasıtlı olduğunu anladık” dedi. 

İsrailli yetkililer ise Netanyahu’nun Amerikalı ev sahiplerinin çamaşırhane hizmetlerini aşırıya kaçan kullanımı hakkındaki iddiaları yalanladı. İddiaların “absürt” olduğunu savunan yetkililer, Netanyahu ailesinin daha önce de yurtdışında faydalandıkları çamaşır hizmetleriyle ilgili suçlamaların odağında olduğunu ise kabul etti. 

Netanyahu 2016 yılında, İsrail’de yürürlüğe giren bilgi edinme yasası gereğince, kendisinden çamaşırhane masraflarına ilişkin faturaların talep edilmesini önlemek amacıyla kendi ofisine ve dönemin İsrail Başsavcısı’na karşı dava açtı. Davaya bakan yargıç, Netanyahu’nun özel hayatın gizliliği hakkının korunması talebini kabul etti. Dava dosyası, temyiz için üst mahkemeye taşınmadı ve Netanyahu’nun kirli çamaşırlarına ilişkin faturalar hâlâ açığa çıkmadı. 

70 yaşındaki Netanyahu’nun başı, yıllardır koruduğu iktidarını tehdit eden ve İsrail’de hükümet karşıtı protesto gösterileri tetikleyen uzun bir yolsuzluk listesiyle dertte. Çamaşırhane hizmetlerinden yurtdışında faydalanmayı tercih ettiğiyle ilgili iddialar ise bu uzun yolsuzluk listesindeki maddelerden yalnızca biri.

Kasım ayında Netanyahu, varlıklı dostlarından gelen pahalı hediyeleri kabul etmek ve hükümet yanlısı haberler karşılığında İsrail’deki medya patronlarına bazı ayrıcalıklar tanımakla suçlandı. İsrail lideri, ülkedeki bazı iş insanlarından şampanya ve puro gibi yaklaşık 200 bin ABD Doları değerinde hediye kabul etmekle suçlanıyor ve ayıplanıyor. Netanyahu hakkındaki dava mayıs ayında açıldı, duruşmaların ocak ayından itibaren devam etmesi öngörülüyor. 

Haber İsrail basınına da yansıdı, iddiaların Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davasındaki şahitlerden biri tarafından dile getirilen, 10 yıl öncesine dair benzer iddialarla uyuştuğuna dikkat çekildi. 

Netanyahu’nun eski sözcüsü Nir Hefetz, İsrail Başbakanı hakkındaki yolsuzluk davasında Netanyahu ailesi aleyhine şahitlik yapıyor.

İsrail lideri hakkındaki yolsuzluk soruşturması, daha önce Netanyahu ailesine yakınlığıyla bilinen ancak yolsuzluk davasında Binyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu aleyhinde şahitlik yapan Nir Hefetz ve başbakanın hukuk danışmanı arasında 2010 yılında geçen diyaloğun detaylarını ortaya çıkardı. Kayıtlarına ulaşılan görüşmelerde iki isim, Netanyahu ve eşi tarafından kamu kaynaklarının kişisel amaçları için kullanılması iddialarıyla ilgili konuşuyorlardı. Konuşma, Netanyahu’nun eski sözcüsü Hefetz’in kendisi tarafından kaydedildi. 

Konuşmanın yazılı dökümünde dikkat çeken bir nokta Hefetz’in, Netanyahu ailesinin kirli çamaşırlarıyla ilgili sözleri. Hefetz muhatabına, Sara Netanyahu’nun yurtdışı seyahatleri sırasında yanlarına aldıkları “dört-beş valiz dolusu kirli çamaşırın faturasını kaldıkları otele keserek devlet tarafından ödenmesini sağlamak, böylece bu parayı farklı amaçlar için kullanmak” hakkındaki planını anlatıyor. 

Çeviren: Özge Çakır- Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.