Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Donald Trump: “Posta yoluyla gönderilen oy pusulaları büyük bir aldatmaca, bu seçimin varacağı nokta Yüksek Mahkeme”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) mevcut başkanı ve Cumhuriyetçiler’in başkan adayı Donald Trump, perşembe günü Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, 3 Kasım’daki seçimlerin hilesiz bir şekilde yapılabileceğinden emin olmadığını, posta yoluyla gönderilen oy pusulalarının “büyük bir aldatmaca” olduğunu söyledi. Aynı günün erken saatlerinde ABD Başkanı’nın basın danışmanı, Trump’ın “özgürce ve adil bir şekilde yapılan seçimlerin sonucunu kabul edeceğini” dile getirmişti. 

Perşembe günü (24 Eylül) Beyaz Saray’da konuşan ABD Başkanı Donald Trump, bir gazetecinin 3 Kasım’da yapılacak seçimin sonuçlarını ancak kazananın kendisi olması durumunda mı geçerli sayacağı yönündeki sorusunu yanıtlarken, “Seçimlerin hilesiz bir şekilde yapılacağından emin olmak istiyoruz ama ben bunu başarabileceğimizden emin değilim” dedi. Aynı günün erken saatlerinde basın sekreterinin yaptığı, “özgürce ve adil bir şekilde yapılan seçimlerin sonucunu kabul edeceği” yönündeki açıklamayı yinelemek yerine Trump, posta yolu ile gönderilen oy pusulalarının “büyük bir aldatmaca” olduğunu söyledi. 

Yine günün erken saatlerinde ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher A. Wray, milletvekillerine “seçimlere hile karıştırmak yönünde ülke çapında eşgüdümlü bir çaba gösterildiğine dair hiçbir gösterge olmadığını” söyledi. Ancak Trump, “Posta yoluyla gönderilen oy pusulaları hakkında çok dikkatli olmalıyız, o pusulalar büyük bir aldatmaca” dedi. 

Trump’ın yaptığı açıklamayla seçim sonuçlarını kabul etmeyebileceğine işaret etmesi, Demokratlar tarafından tepkiyle karşılandı. Trump’ın sözlerini kınayan Demokratlar, onu “Amerikan demokrasisine saygı göstermemekle” suçladı. 

Trump, çarşamba akşamı (23 Eylül) posta yoluyla gönderilen oy pusulaları hakkında yaptığı yorumla birlikte, 3 Kasım’da yapılacak seçimin nihai sonucunun Yüksek Mahkeme’de belirleneceğini düşündüğünü söyledi. Kısa süre içinde Yüksek Mahkeme’de Ruth Bader Ginsburg’un ölümüyle boşalan koltuğa kimin geçeceğinin belirlenmesi gerektiğini bir kez daha dile getiren Trump, “Bu seçimin varacağı nokta Yüksek Mahkeme. Bu nedenle, Yüksek Mahkeme’deki dokuz koltuğun dokuzunda da yargıçların görev başında olduğundan emin olmamız oldukça önemli” dedi. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.