Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Vatikan Kardinali Angelo Becciu istifa etti

Vatikan Kardinali Giovanni Angelo Becciu, perşembe günü (24 Eylül) istifa ettiğini açıkladı. 72 yaşındaki Becciu’nun, Vatikan’a ait bir fon tarafından Londra’da satın alınan bir mülkle ilgili yolsuzluk iddialarında isminin geçmesi sebebiyle istifa ettiği öne sürülüyor.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Vatikan tarafından istifayla ilgili yapılan açıklamada, Papa Francesco’nun Becciu’nun istifasını kabul ettiği bildirildi. Açıklamada ayrıca, Becciu’nun Papa seçiminde oy kullanma hakkını yitirdiği de aktarıldı. Kurallara göre, kardinallerin Papa seçiminde oy kullanma hakları 80 yaşına kadar devam ediyor ancak Becciu’nun oy kullanma hakkı 72 yaşındayken elinden alındı.

Becciu’dan önce istifasıyla beraber kardinallik hakları elinden alınanlardan biri de Kardinal Keith O’Brien’dı. O’Brien, hakkındaki seks skandalı iddialarının ardından 2013 yılında istifa etmişti. Kardinal Becciu’nun da oy kullanma hakkının elinden alınması, istifanın arkasındaki sebebin yolsuzluk iddiaları olması ihtimalini güçlendiriyor.

Uzun bir süredir “Papa’nın sağ kolu” olarak bilinen Kardinal Becciu, Vatikan Devlet Sekreterliği de yaparak Kutsal Makam’da (Papalık Makamı) önemli görevler üstlenmişti.

Vatikan Kardinali Angelo Becciu ve Papa Francesco

2018 yılının Haziran ayında kardinalliğe atanan Becciu, Ekim 2019’da Vatikan savcıları tarafından başlatılan ve Vatikan’ın yoksullara yardım amaçlı oluşturduğu Peter’s Pence Fonu’ndan satın alınmış olan Londra’daki bir mülk hakkındaki soruşturmanın merkezindeki isimdi.

Kardinal Becciu hakkındaki yolsuzluk iddialarını reddetmiş, Londra’daki mülkün yatırım amaçlı satın alındığını savunmuştu. Soruşturma açılmasını talep edenin kendisi olmasına rağmen, Papa Francesco, yolsuzluk iddiaları hakkında “Parayı kenarda tutmaktansa faydalı bir yerlere yatırmak daha mantıklı” açıklamasını yapmıştı. 

Devam eden soruşturma kapsamında Vatikan’ın güvenlik müdürü istifa etmiş, bazı finans yetkilileri görevden alınmış ve mülkün satın alınmasında rol oynayan İtalyan bankacı Gianluigi Torzi tutuklanmıştı. Gasp, para aklama ve dolandırıcılıkla suçlanan Torzi, daha sonra serbest bırakılmıştı.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.