Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times Donald Trump’ın yıllarca vergi kaçırdığını öne sürdü, Trump iddiaları yalanladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önde gelen gazetelerinden New York Times, ABD Başkanı Donald Trump’ın 10 yıl boyunca vergi kaçırdığını öne sürerek, başkan seçildiği 2016 yılında yalnızca 750 dolarlık gelir vergisi ödediğini yazdı. Haber, ülkede 3 Kasım günü yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde büyük yankı uyandırırken Trump haber için “Kesinlikle yalan” dedi.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

New York Times’ın (NYT) pazar günü (27 Eylül) yayımladığı habere göre Donald Trump, ABD başkanı olarak seçildiği 2016 yılında yalnızca 750 dolar gelir vergisi ödedi. Trump’ın, Beyaz Saray’daki ilk yılında da yine aynı şekilde toplam 750 dolar gelir vergisi ödediği öne sürülen haberde ayrıca Trump’ın son 15 yılın 10’unda, 18 yılın 11’inde hiç gelir vergisi ödemediği, kazandığından çok daha fazla para kaybettiğine dair “yanıltıcı gelir bildiriminde bulunduğu” bilgilerine yer verildi.

Gazete, ABD başkanının sahip olduğu golf sahaları dahil birçok işletmesinde kazançtan çok kaybı olduğu yönünde yanlış bildirim yaptığını ve bu şekilde uzun bir süre yüksek gelir vergisi ödemekten kaçtığı iddia edildi.

NYT, Trump’ın ödediği vergilere ait bilgileri, bağımsız bir araştırma sonucunda değil bizzat Trump tarafından ABD’nin vergi dairesiyle (Internal Revenue Service) paylaşılan bilgileri inceleyerek elde ettiklerini belirtti. Haberde, sözkonusu belgelerin Trump’ın yüz milyonlarca dolarlık finansal varlığa sahip olduğunu gösterdiği ancak ABD başkanının gerçek servetine dair rakamları net olarak içermediği bilgisi yer aldı. Gazete ayrıca, bilgileri edindikleri kaynağın gizliliğini korumak için belgeleri kamuoyu ile paylaşmayacaklarını açıkladı. 

Haberde ABD başkanının vergi oranlarını düşürmek için bazı “şüpheli yöntemlere” başvurduğu bilgisi de paylaşıldı. Gazeteye göre Trump, geçmiş yıllarda sahibi olduğu şirketlerin kayıp yaşamasından sonra toplam 72,9 milyon dolarlık bir vergi iadesi de aldı.

Vergi dairesinin Trump’ın gelir beyanları hakkındaki incelemesi devam ederken Trump’ın vergi kaçırdığı doğrulandığı takdirde 100 milyon dolardan fazla bir ödeme yapmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. 

Trump: “Kesinlikle yalan haber”

ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında NYT’nin iddialarını yalanladı. Haber için “Kesinlikle yalan haber” diyen Trump, “Aslına bakarsanız ben vergilerimi ödedim. Vergi beyannamelerim şu anda denetim altında. Hatta uzun zamandır bu denetim devam ediyor. Gelir idaresindekiler (IRS) bana pek iyi davranmıyor. Bana çok kötü muamele yapıyorlar” diye konuştu. 

NYT’yi eleştiren Trump, gazete için “New York Times’ın tek yapmak istediği kurmaca bir hikaye yazmak. Ellerinden geleni yapıyorlar. Bu daha hiçbir şey. O gazetede okuduğum haberlerin hepsi kurmaca, hepsi aldatmaca” dedi. 

NYT’nin haberiyle birlikte Trump’ın 2016 yılında Cumhuriyetçiler’in başkan adayı olarak seçim yarışını sürdürdüğü günlerde “Yeni bir vergi beyannamesi imzalıyorum, çok saçma değil mi?” cümlesiyle paylaştığı bir tweet yeniden dolaşıma girdi. Trump, başkanlık yarışının ilk günlerinden itibaren, ödediği gelir vergileriyle ilgili detayları kamuoyu ile paylaşmayı reddetti. Fotoğrafın altına yorum yapan bazı kullanıcılar, NYT’nin haberine gönderme yaparak Trump’ı yalancılıkla suçladı, bazıları ise  Trump’tan gelir bildirimini ve ödediği vergi tutarını kamuoyu ile paylaşmasını talep etti.

New York Times tarafından yapılan açıklamada ise önümüzdeki haftalarda benzer içerikte daha fazla haber ve araştırma sonucunun okuyucuyla paylaşılacağı belirtilirken “Trump’ın uzun zamandır saklamaya çalıştığı vergi beyannamelerinin temelinde, ABD halkına anlattığından farklı bir hikaye yatıyor” denildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.