Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’ya kaçak göçü önlemek için Libya’da bulunan İtalyan savaş gemisinde kaçakçılık skandalı: 700 bin kaçak sigara ele geçirildi

Kuzey Afrika’dan ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya kaçak göçü engellemek için Libya’da bulunan İtalyan savaş gemisi Caprera’nın kaçakçılık için kullanıldığı ortaya çıktı.

Derleyen: Zelal Direkci

New York Times’ın haberine göre, İtalyan polisinin ihbar üzerine Caprera‘da yaptığı aramada, 700 bin adet kaçak sigara ve çok miktarda Cialis isimli, erkeklerde cinsel gücü artırıcı ilaç ele geçirildi. Kaçak malların 2018 yılının Mart ve Temmuz ayları arasında Libya’dan satın alındığı açıklandı. 

Baskını ve soruşturmayı yöneten polis yetkilisi Yarbay Gabriele Gargano, “Çok sayıda kaçakçılık baskını gördüm ama askeri bir gemide 700 bin sigara mı? Bunu hayatım boyunca hiç görmedim” dedi. 

Caprera, Libya sularında göreve başladığında, dönemin İçişleri Bakanı Matteo Salvini gibi göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen politikacılar, geminin ülke için “onur” kaynağı olduğunu söylemişti.

Libya’daki insan kaçakçılarına karşı sürdürülen mücadeleye destek olmak için 2017 yılında yapılan anlaşmanın ardından Libya sularına demir atan Caprera, Temmuz 2018’de İtalya’daki üsse geri döndüğünde, Libya açıklarında göçmen kaçakçılığı yapan 80’den fazla teknenin durdurulmasına yardım etmiş ve yedi binden fazla kaçak göçmenin Avrupa’ya gitmesini engellemişti.

Gemidekilerin 700 bin kaçak sigara ve çok sayıda cinsel gücü artırıcı ilacı ülkeye sokmaya çalıştığı belirtildi. New York Times’ın ulaştığı faturalar, Caprera mürettebatının kaçakçılık yöntemini, Ocak 2018’de Libya’nın Trablus kentine demirleyen başka bir İtalyan gemisi Capri’nin mürettebatından öğrendiğini ortaya çıkardı.

Gazetenin ulaştığı mahkeme belgelerine göre İtalya’nın Napoli kentinde, kaçakçılık şüphesi olan üçüncü bir savaş gemisinden daha söz ediliyor. Gemideki mürettebatı araştıran Gargano, kaçakçılık ağının daha büyük olabileceğini söyledi.

Belgeler, Avrupa’nın Libya’daki insan kaçakçılığını engelleme çabalarının merkezinde yer alan bir gemide, bu kadar büyük bir kaçakçılık operasyonunun nasıl yürütüldüğü hakkında önemli ayrıntılar ortaya koyuyor. 

New York Times, soruşturmayı yürüten polislerle görüşerek, Caprera’da görevli denizciler ile İtalya ve Libya’nın sahil güvenlik güçlerinin iddiaları doğruladığını aktardı..

2011 yılında başlayan Arap Baharı’nın ardından başta Libya’dan olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden binlerce göçmen Avrupa’ya kaçak yollarla giriş yaptı. İtalya hükümeti, 2017 yılında, göç dalgasını engellemek için Trablus’taki Birleşmiş Milletler (BM) destekli hükümetle bir anlaşma yaptı.

Bu anlaşmaya göre İtalya, Libya sahil güvenlik birimlerine destek olacak, ayrıca göç karşıtı faaliyetleri koordine etmek için kendi donanma gemilerini Trablus’ta konuşlandırabilecekti. İtalya’nın asıl amacı ise Libya sahil güvenliğinin göçmenlerin uluslararası sulara ulaşmasını engellemesini sağlamaktı.

İtalyan donanmasındaki bazı gemilerin, Libya savaş gemilerinin onarımına yardım ederek BM silah ambargosunu ihlal ettiği 2019 yılında doğrulanmıştı. New York Times’ın ulaştığı belgelere göre, Caprera kaçakçılık yapmaya başlamadan önce bile, BM silah ambargosu şartlarını en az üç kez ihlal etti.

Ambargo, bölgedeki yabancı güçlerin Libya iç savaşında yer alan herhangi bir gruba silah tedarik etmesini ve askeri teçhizatı tamir etmesini engelliyor.

İtalyan donanması ise kaçakçılık iddiaları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.