Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan – Ermenistan gerilimi devam ediyor: Ölü sayısı 100’e yaklaştı, BM Güvenlik Konseyi acil toplanma kararı aldı

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde çıkan çatışmalar üçüncü gününe girdi. İki taraf da artan gerilimden dolayı birbirlerini suçlarken bölgedeki askeri hareketlilik devam ediyor. Üç gündür süren çatışmalarda 100’e yakın ölü ve yüzlerce yaralı olduğu belirtilirken Ermenistan ordusundan birçok üst düzey askerin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Birleşmiş Milletler (BM), çatışmaların savaşa dönüşmesi endişesiyle bugün acil toplanma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’e yaptığı ziyaretin ardından “Bu sorunun tek bir çözümü var; Ermenistan, Azerbaycan topraklarından çekilecek. Bu olmadığı sürece sorun çözülmez” diye konuştu.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Dağlık Karabağ’da pazar (27 Eylül) günü başlayan çatışmalarda, gelen son haberlere göre içlerinde sivillerin de olduğu en az 95 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan gelişmeler üzerine BM Güvenlik Konseyi, Belçika’nın önerisi ve Fransa ve Almanya’nın desteğiyle bugün (29 Eylül Salı) basına kapalı bir toplantı düzenlemeye karar verdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 10’dan fazla Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bugün yaptığı açıklamada, pazar gününden beri 10 Azerbaycan vatandaşının çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini söyledi.

Öte yandan Aliyev’in bugün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile video konferans yöntemiyle bir araya geldiği belirtildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamaya göre Aliyev, Guterres’e çıkan çatışmalar ve kayıplarla ilgili bilgi verdi.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nden birçok önemli isim çatışmalarda yaşamını yitirdi

Çatışmaların üçüncü gününde, hem Azeri hem de Ermeni haber kaynaklarında yer alan bilgilere göre, iki taraf arasındaki çatışmalarda üst düzey birçok Ermeni askeri hayatını kaybetti.

İki ülke basınına yansıyan haberlerde, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri mensubu olan Tümgeneral Arakel Martikyan, Albay Nikoai Haykyan, Yarbay Lernik Babayan ve Yarbay Vardanyan Lernik Aregi’nin çatışmalar sırasında yaşamını yitirdiği ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin bu kayıplarla ağır bir darbe aldığı belirtildi.

Çavuşoğlu’ndan Azerbaycan Büyükelçisi’ne ziyaret

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile birlikte Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’i ziyaret etti. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada, iki ülke arasında yaşanan gerilim için tek çözümün Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarından çekilmesi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu “Sahada ve masada Azerbaycan’ın yanındayız” dedi.

1991’de bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ, Azerbaycan’ın parçası sayılıyor ancak bölgedeki nüfusun çoğunluğunu Ermeniler oluşturuyor. 1994 yılında biten Karabağ Savaşı’nın ardından bölgede gerilim 2016 yılında yeniden yükselmiş ve çıkan çatışmalarda 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.