Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017 Vietnam Güzellik Kraliçesi H’Hen Nie’nin, kız çocuklarının okula devam edebilmesi için mücadelesi

2017 Vietnam Güzellik Yarışması Birincisi H’Hen Nie, etnik ayrımcılık ve cinsiyetçiliğin gölgesinde bir hayatı reddederek ödülden kazandığı parayı burs programlarına bağışladı. Nie’nin amacı, Vietnam’daki kız çocuklarının eğitimine öncülük etmek.  

Vietnam Güzeli H’Hen Nie, ülkede azınlık olan, Ede etnik grubu kökenli. Yasal evlenme yaşı 18 olmasına rağmen 10 kız çocuğundan birinin çocuk yaşta evlendiği ülkesinde, annesi ona artık evlenmesi gerektiğini söylediğinde Nie henüz 14 yaşındaydı. 

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan H’Hen Nie, annesinin ona “koca bulmasını” söylediği zamanı, “Evlenmekten çok korkuyordum. O zamanlar yüzmeyi, kaydıraktan kaymayı ve ormanda oynamayı istiyordum sadece” diyerek anlattı.  

Altı çocuklu, yoksul bir ailede büyüyen Nie’nin çocukluğundaki tek zorluk evlendirilme korkusu değildi. Topluluğundaki pek çok genç ciltlerini beyazlatabilmek için krem kullanıyorlardı. Nie’nin annesi, ona da aynısını yapmasını söylemiş ancak Nie reddetmişti. 

Nie, yaşadığı yoksul bölgeden çıkıp eğitim görebilmek için Vietnamca öğrendi. Eğitimini karşılayabilmek için hizmetçilik yapan Nie, annesinin de kendisinin okuyabilmesi için büyük fedakârlıklar yaptığını, para biriktirdiğini söyledi.  

Şehirde yaşadığı birkaç seneden sonra, 2017 yılında Vietnam Güzellik Yarışması’na katılan Nie, etnik azınlığa mensup ilk birinci oldu. Kainat Güzellik Yarışması’nı da ilk beş içinde bitiren Nie, teninin güzel olabilmek için “fazla koyu” olduğuna dair eleştirildi: “Topluluğumdaki insanlar hakkında yapılan yorumlara katlanamıyorum. Onların ten renkleri yüzünden eleştirilmelerini istemiyordum, bu yüzden birileri bana yorum yaptığında, karşılıksız bırakmıyordum.”

Nie, annesinin tavsiyesiyle yarışmadan kazandığı parayı burs programlarına bağışladı ve Vietnam’ın kırsal bölgelerine kütüphane yaptırdı. Şu anda gelişmekte olan ülkelerde eğitimde cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele eden sivil toplum kuruluşu Room to Read’de çalışan H’Hen Nie, kız çocuklarına verdiği desteği anlatırken “Eğer öğrenciyse, onları daha fazla okumaya teşvik ediyorum. Eğer imkanı yoksa, eğitim ücretinin bir kısmını karşılamayı teklif ediyorum. Başarmak için yeterli araçlara sahiplerse hiçbir şey onları durduramaz” dedi.  

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.