Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hindistan’da gerçek vaka sayısının 60 milyon olduğu öne sürüldü, İsrail karantina süresini bir ay daha uzatabilir

Hindistan’da gerçek vaka sayısının 60 milyon civarında olduğu öne sürüldü. İsveç’te salgın kontrol altına alınmışa benziyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 14 bin bakımevine 15 dakikada sonuç veren test kitleri dağıtılacak. İsrail’de genel karantina süresi bir ay daha uzatılabilir. Walt Disney salgın nedeniyle 28 bin çalışanını işten çıkartacak. ABD Hazine Bakanlığı’ndan salgında zarar eden havayolu firmalarına büyük yardım. Dünyadan öne çıkan koronavirüs gelişmelerini Medyascope sizin için derledi.

Hindistan’da gerçek vaka sayısı 60 milyon olabilir

Hindistan’ın önde gelen bir haber ajansının salı günü (29 Eylül) ortaya attığı bir iddiaya göre ülkede toplam 60 milyon insan (resmi açıklamaların yaklaşık 10 katı) koronavirüse yakalanmış olabilir.

Fransız haber ajansı AFP’nin raporları, Hindistan’da virüse yakalanan nüfusun oranını öğrenmek için yapılan antikor testleri ışığında ülkedeki gerçek vaka sayılarının açıklanandan çok daha yüksek olabileceğini ortaya koydu. Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) Genel Müdürü Balram Bhargava, “Bu araştırma 10 yaşın üzerindeki her 15 kişiden birinin ağustos ayına kadar koronavirüse maruz kaldığını ortaya koyuyor’‘ dedi. Bhargava, virüsle temasın gecekondu mahallelerinde (yüzde 15,6) ve gecekondu olmayan kentsel alanlarda (yüzde 8,2), kırsal alanlara göre (yüzde 4,4) daha yaygın olduğunu söyledi.

1,3 milyar insanın yaşadığı Hindistan, resmi verilere göre 6,2 milyon vaka ile ABD’den sonra dünyada en çok koronavirüs hastası bulunan ikinci ülke.

İsveç’te salgın kontrol altına alınıyor

Birçok Avrupa ülkesi koronavirüs vakalarının artması sebebiyle kısıtlamaları tekrar devreye sokarken İsveç’te vaka artışı şaşırtıcı derecede düşük. Uzmanlar bunu, İsveç halkının kamusal alanlarda sosyal mesafe ve maske kurallarına gösterdiği özene bağlıyor.

Dünyanın pek çok yerinde hayatı durma noktasına getiren kısıtlamalar uygulamaya konulurken İsveç hükümeti sınırlı kısıtlamaların yeterli olduğunu ve bu sayede ekonomik çöküşü engelleyeceklerini savundu ve bahar aylarında koronavirüs kaynaklı kısıtlamaları reddetti.  

Ancak İsveçli yetkililer, özellikle ölüm sayısının çok yüksek olduğu ülkedeki bakımevlerinde alınan önlemler konusunda bazı hatalar yaptıklarını kabul etti. Karşılaştırmalı veriler de bahar aylarında İsveç’teki ölüm oranlarının komşu ülkelere oranla çok daha yüksek olduğunu gösterdi.  

Geçen birkaç hafta boyunca günde ortalama 200’den fazla yeni vaka bildirilen 10,1 milyonluk nüfusa sahip İsveç’te bu sayı, son günlerde 380’e kadar çıktı. Ancak İsveç, şu anda günde ortalama 12 bin vaka bildiren Fransa’dan ve 10 bin vaka bildiren İspanya gibi Avrupa ülkelerinden çok daha iyi durumda olmasıyla uzmanları şaşırttı.

İsveçli epidemiyolog Anders Tegnell, bazı durumlarda maske zorunluluğuna ve okulların kapatılmasına ilişkin yerel kısıtlamaların getirilebileceğini belirtirken İsveç’in bu stratejiyi asla sürü bağışıklığı kazanmak için uygulamadığını söyledi. Çeşitli uzmanlar ise İsveç’in virüsü tamamen kontrol aldığını öne sürdü.  

ABD’de 14 bin bakımevine dağıtılan test kitlerinin maliyeti ve güvenilirliği tartışma konusu oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) hızlı sonuç veren antijen koronavirüs test kitleri ülke genelindeki 14 bin bakımevine geçen ay dağıtılmaya başlandı. 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren test kitleri, ölüm oranının çok yüksek olduğu ülkede bakımevlerinde kalan veya çalışan 77 bin kişiyi hızlıca karantinaya alabilmek ve virüsün yayılmasını önlemek açısından büyük bir atılım olarak nitelendirildi.

Ancak bakımevlerinin her bir test kiti için kendi bütçelerinden yaklaşık 32 dolarlık bir ödeme yapmasının gerekmesi ve kitlerin güvenirliğinin laboratuvar testlerine göre çok daha düşük olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte testler ülke çapında tartışma konusu oldu.

ABD genelinde çok sayıda bakımevi yöneticisi, programla ilişkili yeni kurallardan, para cezalarından ve mali teşviklerden bunaldıklarını söyledi. Bir hemşirelik merkezi işleten Ben Unkle ‘‘Testlerle ilgili ilk mutluluğum hızla büyük bir hayal kırıklığına dönüştü’‘ dedi. Unkle, test kitlerine olan güvensizlik sebebiyle test başına 100 dolar alan bir laboratuvarla çalışmaya zorlandığını, işlettiği bakımevinin bu yıl yaklaşık 1 milyon 885 bin dolar tutarında zarar ettiğini belirtti.

İsrail’de karantina süresi bir aya uzatılabilir 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu salı günü yaptığı açıklamada, kaydedilen günlük yaklaşık 8 bin vaka ile İsrail’in en yüksek vaka sayılarını bildiren ülkelerin içinde olduğunu ve bu sebeple geçen haftalarda tekrar uygulanmaya başlanan genel karantina sürecinin en az bir ay ve belki de çok daha uzun sürebileceğini söyledi.  

Eylül ayının ortasında uygulamaya konulan genel karantinayla birlikte İsrail’de açık hava toplantıları 20 kişiyle sınırlandırılırken vatandaşların evlerinden en fazla bin metre uzaklaşabilmesine izin veriliyor.

Ancak geçen hafta, Yahudi takvimindeki en kutsal gün olarak sayılan Yom Kippur’da sınırlı sayıda kişinin kapalı mekanlarda dua etmesine izin verilmişti.

İsrail geçen hafta koronavirüs kaynaklı 234 ölüm bildirirken vakalardan kaynaklanan ölüm oranının 100 bin kişi başına 2,6’ya ulaştığı açıklandı.

Walt Disney 28 bin çalışanını işten çıkarttı

Dünyaca ünlü eğlence şirketi Walt Disney, dünya genelindeki Disneyland eğlence parklarında çalışan 28 bin kişinin işine son verdiğini duyurdu. Şirket, bu kararın sebebini “parklardaki ziyaretçi sayısının hızlı bir şekilde düşmesi” olarak açıkladı.

Şirketin aldığı kararı değerlendiren Disneyland yöneticisi Josh D’Amaro “Tahmin edebileceğiniz gibi, bu büyüklükte bir karar kolay değil. Son birkaç aydır yönetim ekibimiz, herhangi bir çalışanımızı şirketten ayırmak zorunda kalmamak için yorulmadan çalıştı. Giderleri azalttık, sermaye projelerini askıya aldık, operasyonlarımızı olabildiğince verimli çalışacak şekilde değiştirdik ve yardımları ödemeye devam ettik ancak bu kadar sınırlı kapasitede çalışırken kadro sayımızı azaltmamız gerekti” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı ve havayolu firmaları yardım konusunda anlaştı

ABD Hazine Bakanlığı salı günü, koronavirüs krizi sırasında işten çıkarmaları engellemek için American Airlines ve United Airlines dahil olmak üzere yedi büyük ABD havayolu firmasıyla anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ancak yapılan anlaşmaların havayolu firmalarının işten çıkarmalar konusundaki tavrını değiştirmesini sağlayıp sağlayamayacağı henüz net değil.

American Airlines ve United Airlines dışında Başkan Donald Trump’ın yönetimi ile anlaşma imzalayan diğer havayolu firmaları ise Alaska Airlines, Frontier Airlines, JetBlue, Hawaiian Airlines ve SkyWest Airlines.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler