Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da üst kasttan dört erkeğin tecavüzüne uğrayan kadın hayatını kaybetti: “Bu olay, en alt kasttan olan Dalit kadınlarının maruz kaldığı yapısal şiddetin bir göstergesi”

Kanunen kaldırılmış olmasına rağmen geleneksel olarak halen yaşayan Hindistan’ın kast sisteminde en alttaki Dalit topluluğuna üye 19 yaşındaki kadın, üst kasttan dört erkeğin tecavüzüne uğradıktan iki hafta sonra, 29 Eylül Salı günü hayatını kaybetti. Olay üzerine sanatçılar ve politikacılardan tepki yağdı.

14 Eylül’de tecavüze uğradıktan sonra kanlar içinde bulunan kadın hemen hastaneye kaldırıldı. Boynundan aşağısı felç olan ve durumu gittikçe kötüye giden kadın, olaydan iki hafta sonra yaşamını yitirdi. 

Olayın ardından sanıkların dördü de tutuklandı ancak soruşturma hâlâ tamamlanamadı. Tecavüzcülerden dördü de üst bir kasta üye ve azınlıklara karşı suçlardan sabıkalı. 

Hindistan’da kast sistemi 1950’de resmen kaldırılmıştı ancak toplumun en alt kastında yer alan Dalitler, iki bin yıllık geleneğin acısını çekmeye devam ediyor. 

Dalit kastından olan kadının hayatını kaybetmesi üzerine iktidara tepkiler büyüdü. Muhalefet temsilcilerinden Rahul Gandhi tepkisini, sosyal medyadan, yerel Uttar Pradeş hükümetini hedef alarak gösterdi:

“Uttar Pradeş’teki sınıf merkezli yönetim bir kadını daha öldürdü. Hükümet, haberi yalanlamıştı ve kurbanı ölüme terk etti. Bu talihsiz olay, kurbanın ölümü ve hükümetin vurdumduymazlığı, hiçbiri yalan haber değildi.”

Tecavüze uğrayan kadının hayatını kaybetmesi hastanenin önünde protesto edildi.

Bollywood yönetmeni Farhan Akhtar, “Çok üzücü bir gün. Böyle devam etmesine daha ne kadar izin verilecek?” diye konuştu.

Aktivist Kavita Krishnan da saldırının “Dalit kadınlarının maruz kaldığı yapısal şiddetin bir göstergesi olduğunu” söyledi. 

Hindistan’da 2018 yılında resmi kayıtlara göre 34 bin kişi tecavüze uğradı. Kurbanların çoğunun şikayet etmekten korktuğu göz önünde bulundurulduğunda, gerçek sayının çok daha fazla olduğu düşünülüyor. 

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.