Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer’den Basın Özgürlüğü Raporu: “Bu yılın en karanlık ayı eylül ayı oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, eylül ayına ilişkin Basın Özgürlüğü Raporu’nu paylaştı. Çakırözer rapora dair, “Basın özgürlüğü açısından bu yılın en karanlık ayı eylül ayı oldu” dedi.

Derleyen: Hazar Dost

“60 gazeteci hâkim karşısına çıktı”

Rapora göre, eylül ayında, farklı şehirlerde bulunan 60’ın üzerinde gazeteci yeni başlayan ya da sürmekte olan davalarda hâkim karşısına çıktı. Duruşmaların önemli bölümü ertelenirken, 14 gazeteci için toplamda 54 yıl hapis cezası istendi. İki gazeteci tutuklanırken altı gazeteci ise gözaltına alındı.

“İki kanal karartıldı, dört kanala para cezası verildi”

Eylül ayında, Tele 1 ve Halk TV, RTÜK kararlarıyla beşer gün karartıldı. Ayrıca Meltem TV, Haber Global, Tele1 ve Fox TV’ye idari para cezaları verildi. Çakırözer kanallara verilen cezalar konusunda, “Televizyon ekranlarının bir ay içinde 10 gün boyunca karartılması sansürdür. Bu ceza basın kuruluşlarının ve gazetecilerin basın ve ifade özgürlüğünü engellerken halkın da haber alma hakkını elinden almakta. Bu, gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkımıza yapılan bir darbedir. RTÜK artık televizyon kanalları, gazeteler ve gazeteciler üzerindeki iktidar sopalığından vazgeçmelidir” diye konuştu.

“Sosyal medyada da sansür başladı”

Çakırözer, internet sitelerine yönelik içerik kaldırma ve erişim engelleme taleplerinin 1 Ekim’den itibaren sosyal medya platformlarına da yöneleceğini belirterek şunları söyledi: “Şu anda haber sitelerine yönelik bu keyfi erişim engelleme ve içerik kaldırma talepleri 1 Ekim itibarıyla sosyal medya ağ sağlayıcılarından da istenecek. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformları kanunda getirilen şartları kabul ettiklerinde milyonlarca yurttaşın ifade özgürlüğü elinden alınacak. Artık yurttaşların sosyal medyadaki en doğal ve günlük paylaşımlarına da baskı, sansür ve yasaklama getirilecek. İnsanlar artık düşüncelerini paylaşmaktan korkar hale gelecek.”

Açıklamanın tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.