Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar, kadın cinayetleri gerçeklerini açıklamak için buluştu – Fidan Ataselim: “Bakanlık, kadın cinayetleri verilerini şeffaf bir şekide vermelidir. Eylül ayında 16 kadın, erkekler tarafından katledildi”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un kadın cinayetleri ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirmek, eylül ayı kadın cinayetleri verilerini açıklamak ve “Kadın cinayetlerini durdurmak için 12 ay yeter” demek için bugün (1 Ekim) Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantının basın açıklamasını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim okudu.

“Bakanlık verileri şeffaf bir şekilde açıklasın”

Fidan Ataselim konuşmasına, toplantı boyunca üç temel soruna değineceğini söyleyerek başladı. Yetkililerin “Kadın cinayetlerini durduracağız” demediğine dikkat çeken Ataselim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadın cinayetleri verilerini toplamadığını vurguladı:

“Kadın cinayetlerinin toplumun büyük bir sorunu olduğunu düşünerek 2010 yılında platformu kurduk. Görüyoruz ki bakanlık, kadın mücadelesi ile elde edilen verilere ‘yanlış’ diyerek bize muhalefet ediyor. Bakanlığın görevi kaç kadının, kim tarafından, nerede, nasıl öldürüldüğünü şeffaf bir şekilde açıklamaktır. Bakanlığa 2011 yılından 2014 yılına kadar kadın cinayetleri verilerini sorduğumuzda ‘Öyle bir veri yok’ dediler. 10 yıldır kendi imkanlarımızla verileri toplamaya çalışıyoruz. Bu veriler öyle bazıları gibi sipariş veriler değil. Bakanlığın da dediği gibi gazete küpürlerinden derlenmiş veriler. Bu yüzden açıkladığımız kadın cinayetleri yokmuş gibi anlatılamaz. Bakanlık kadın cinayeti verilerini iki yıldır açıklıyor, şüpheli ölümleri anlamaya çalışıyor. Bu adımı attıran politik, hedefi olan örgütlü kadın mücadelesidir. Yetkililerin biri bile çıkıp ‘Kadın cinayetlerini durduracağız’ diyemiyor.”

Eylül ayında 16 kadın erkekler tarafından katledildi, 20 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verileri göre eylül ayında 16 kadın, erkekler tarafından katledildi, 10 şüpheli kadın cinayeti gerçekleşti. 

Kadınların en çok yakınları tarafından kendi evlerinde öldürüldüğünü belirten Ataselim, “İntihar ya da kaza süsü verilmiş, intihara sürüklenmiş, faili henüz bulunmamış nice kadın ölümü gerçekleşti” dedi ve ekledi: “Kadın cinayetlerini durdurmak, şiddeti sonlandırmak bütünlüklü bir konudur. Bunu sağlayacak olan İstanbul Sözleşmesi’dir. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak için yıllarca çok yönlü ve etkili bir mücadele yürüttüğümüzü düşünüyoruz. Atılan adımlar da çıkan yasalar da bu sayededir. İstanbul Sözleşmesi kadınların güçlendirilmesi, korunması ve yaşatılması için kamuya sorumluluk yükler. Düzenlemeler yapılması gerektiğini anlatır. İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırı bu açıdan tesadüf değildir. İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi ile açılan tartışma artık yorum beyanında bulunmak diye konuşulur oldu. Toplum artık kadınların uğradığı şiddete, kadın cinayetlerine sessiz kalmıyor. Siyasi iktidar toplumun ilerleyişinin gerisinde kalıyor. ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ diyerek yürüttüğümüz mücadeleyle bu tartışması geriletilebildi. Sürecin takipçisi olacağız. Gerçeklerin ne olduğunu da takip etmeye devam edeceğiz.”

“12 ay boyunca her ay bir adım atılsa bile bir yıl içinde bu sorun çözülebilir”

Ataselim açıklamasını şöyle tamamladı: “Bizler kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin durdurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi bu konuda gerekli adımlar hızla atılmıyor. 12 ay boyunca her ay bir adım atılsa bile bir yıl içinde bu sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz. İstanbul Sözleşmesi nasıl uygulanacak, kadınlar nasıl eşit yaşayacak sizlerle paylaşmak isteriz:

1. 6284 etkin uygulanacak, uygulamayan kolluk birimleri için yaptırım caydırıcı olacak.

2. Şiddeti önleme merkezleri ve sığınaklar yeterli sayıya ulaşacak.

3. Boşanma süreçleri kolaylaştırılacak, şiddet varsa uzlaşma önerilmeyecek.

4. Kadınların iş yaşamına eşit ve güvenceli katılımı sağlanacak.

5. Kadına yönelik suçlarda cezasızlık son bulacak, adalet sağlanacak.

6. Şüpheli kadın ölümlerinde soruşturma süreci titizlikle yürütülecek, gerçek açığa çıkacak.

7. Bireysel silahlanma yasaklanacak.

8. Kadınlar için 7/24 çalışacak acil yardım hattı oluşturulacak.

9. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi müfredatta yerini alacak.

10. Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olan bireylere ayrımcılık yapılmayacak.

11. Kadınlar için çalışacak ayrı bakanlık kurulacak.

12. Kurumlar arası koordinasyon sağlanacak.”

Ataselim bu maddelerin her birinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi ve tüm kadınları, mücadelenin öznesi olmaya davet etti. 

Haberi derleyen: Sahra Atila

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.